Турлашки фолклорен събор 2013, Чупрене
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Видин
  • Община: Чупрене
  • Селище: с. Чупрене
  • GPS: N 43.517513 E 22.664409
 
  • Ориентировачна надморска височина: 430 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Турлашки фолклорен събор 2013 "Када кум прасе и ти вречу" ще се проведе на 14 и 15 юни 2013 г. за осми пореден път в село Чупрене на двадесетина километра южно от град Белоградчик. Преводът на поговорката, дала име не фестивала гласи: "Когато кумът е с прасе, ти да си с чувал", т.е. когато съдбата ти поднася нещо, ти трябва да имаш готовност да го вземеш незабавно, защото, ако почакаш може да изпуснеш момента и да съжаляваш. 

Целта на Турлашки фолклорен събор е да покаже колорита на обичаите, носиите, благословиите, песните и танците на турлашката общност.

Поради многото заявки за участие, за пръв път тази година съборът ще бъде два дни. По информация от организаторите заявка за участие са направили над 1300 самодейци от почти всички селища на турлашкия регион- Видин, Враца и Монтана. Откриването е на 14 юни (петък) от 15 часа. По традиция съборът започва с изпълненията на мажоретна група от град Монтана и празничен водосвет.

В първия ден фолклорната програма ще започне от 17 часа с изпълненията на самодейците от местното читалището "Христо Ботев"  с песни, танци и въстановка на ритуала "Баене". След тях своите умения ще покажат самодейни групи от селата Паволче, Челопек, Долни Лом, Арчар, Салаш, Стакевци, Горни Лом, Средогрив и Репляна. Първият ден ще завърши с концерт на духовия оркестър "Торлашки напеви" от град Монтана и "Трубачи" от село Грлиште, Сърбия.

През втория ден програмата продължава от 9 часа отново до късно вечерта. Първи започват духовият оркестър на град  Вършец, а след тях са Фолклорният танцов състав "Северняче" от Лом. На сцената същият ден гостите на фестивала ще видят танци, песни и музика на самодейци от Църквище, Гара Орешец, Антимово, Кошава, Ковачица, "Фиданките" от Видин, Сталийска махала, Клуб "Мерак" от Монтана, на читалището в ломския квартал "Младеново", Танцова формация "Орисия" от Монтана, Криводол, Лесура, Добруша, Казичене, Згориград, квартал "Заножене" от Вършец, Замфир, Спанчевци, Боровци, Лехчево, формация "На мегдана" от Монтана, пенсионерски клуб "Козница" от Вършец, Меляне, танцов ансамбъл "Младост" от Монтана, Брусарци, Смоляновци, хор "Пъстрец"  от Монтана, Воднянци, Бели мел, Винище, Митровци, Железна, Превала, Горна лука, Велики извор и Княжевац от Сърбия,  Дъги дел, Говежда, Камена рикса, Гаврил Геново и Георги Дамяново.

В края на фолклорния събор гала концерт ще изнесе клубът по спортни танци "Огоста денс" от град Монтана. След тях вечерта ще завърши с концерт на Камелия.

Турлашкият колорит ще бъде допълнен и от изложба- базар на произведения на занаятчии и типични ястия. И като на събор, кметът е подготвил печени прасенца, за да нагости присъстващите.

 
  • Интернет: Не
 

Новини

Дата на новината: 15.06.2013

Календар

Начална дата на събитието: 14.06.2013
Крайна дата на събитието: 15.06.2013
Торлашко хоро



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364