Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. София-Център
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2013
 
 

След 30-годишна пауза на пазара в България се очаква отново да се появи компютър с легендарната марка "Правец". И то не какъв да е, а мощният и модерен, съвременен лаптоп "Правец 64М".
Новият собственик на марката „Правец” след освобождаването й през 1991 г. е Бойко Вучев- роден в град Дупница през 1972 г. и завършил Техническия университет в град София. Компютърният специалист е собственик на сервиз за лаптопи „Лаптопклийн”, в който е събрал и малка музейна сбирка от стари компютри с български марки.

През 80-те години на XX век България се нарежда на 3-то място в света по производство и използване на електронни устройства на глава от населението, а марката "Правец" заема централно място в българската индустрия за производство на персонални компютри. Заводът за компютри е в родният град на Тодор Живков- Правец. Българските компютри по това време се използват навсякъде в бившия социалистически блок, а огромна част от периферните устройства и компоненти се произвеждат в страната. След идването на демокрацията тази индустрия, както и много други, запада.

Бизнес-идеята да проектира и сглоби лаптоп дошла на Бойко Вучев преди няколко години, свързал се с водещ производител на хардуер от Тайван и резултатът е, че първите два прототипа на лаптоп "Правец 64М" вече се тестват. Идеята е машината да е стабилна, надеждна и с по-дълга гаранция от масово разпространените в момента лаптопи.

Понеже в момента в България няма капацитет за производство на собствени чипове, новият лаптоп "Правец 64М" ще използва съвременни и мощни процесори на Intel- i3, i5 и i7. Ще разполага с до 16GB оперативна памет и до 2TB твърд диск. Батерията ще издържа дo 5 часа работа.

Разработва се собствена операционната система „Правец ОС“, изцяло на български език, разработена на базата на софтуер с отворен код. Операционната система вече е на тестов етап. Но машината ще може без проблем да работи и с операционни системи Windows 7 или 8, Android, Chrome OS или Solaris.

В лаптопа ще са вградени безплатен офис пакет, напълно съвместим с Microsoft Office, интернет браузър, скайп, софтуер за разглеждане и обработка на снимки, софтуер за гледане на филми, антивирусен пакет. Има възможност и за още хиляди безплатни приложения.

Много полезни ще бъдат слотът за SIM карта (за директна, мобилна връзка с интернет), възможността за тунер за цифрова ефирна телевизия, HDMI изход за гледане на филми с HD качество.

Теглото на новият лаптоп "Правец 64М" заедно с батерията е 2 килограма.

За в бъдеще се планира лаптопите да се сглобяват в България с части доставени от производителя от Тайван, като до края на 2013 г. би трябвало да са готови и плановете за серийно производство.

Така наред с "марковите" компютри и лаптопи на HP (Hewlett-Packard), Lenovo, Fujitsu-Siemens, Apple, Dell, Toshiba, Acer, Asus ..., голяма част от които също сглобявани с части от Тайван, защо на пазара да не се появи и един надежден лаптоп с култовата марка "Правец" и гарантиран сервиз и подръжка с части.

 
  • Интернет: Да
  • web: http://www.pravetz.bg/
  • Е-поща: office@pravetz.bg, bvuchev@laptopclean.com
  • GSM: +359887133304
 

Новини

Дата на новината: 15.10.2013
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364