Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Павликени
  • Селище: гр. Павликени
  • GPS: N 43.238720 E 25.311277
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1978
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Исторически музей в град Павликени е създаден през 1978 г. В него се съхранява, популяризира, проучва и опазва културно-историческото наследство 20-те селища от региона. Във фондовете на музея се съхраняват над 22 хиляди фондови единици движими паметници на културата. Чрез публикуваните материали в научната литература,  в местния и регионален печат, както и чрез разпространените вече печатни издания, музеят допринася за популяризиране историята на Павликенския край. Ежегодно в музея се уреждат временни тематични изложби, осветляващи различни периоди от историческото минало на региона  и представящи материалното разнообразие и богатство на местния бит и култура..
Исторически музей, Павликени се помещава в самостоятелна двуетажна сграда по проект на арх.Теофил Теофилов и разполага с 600 кв.м. площ за постоянната си експозиция. Над входа на сградата има монументално художествено пано по проект на художника Григор Спиридонов, изпълнението на което е дело на скулптура проф. Георги Чапкънов.  
Строителството на музея се осъществява със средства от бюджета на Община Павликени. Изгражда се на мястото на стара сграда, която е строена за Ловен дом през 30-те години на ХХ век. Имотът е бил собственост на старейшината на града Атанас х.Славчев, който дарява безвъзмездно част от земята си за да се построи Ловен дом. През 40-те години сградата е използвана за училище и детска градина, а в годините след Втората световна война става болничен диспансер. През 1975-76 г. старата сграда е съборена напълно и на мястото е построен музеят в съвременния му вид.

Първата музейна експозиция е подредена и посреща посетители в навечерието 18 май 1978 г.- Международния ден на музеите. Тя е дело на екип от специалисти на Великотърновския исторически музей и местни краеведи, които събират експонатите при експедиция из Павликенските села. Първите официални гости, начело с Людмила Живкова- тогава председател на Комитета за култура, са посрещнати на 23 септември същата година. Официалното откриване на сградата и експозицията на Исторически музей, Павликени става на 6 октомври 1978 г.
През 1993 г. екип от специалисти на Регионален исторически музей, Велико Търново и Исторически музей, Павликени подреждат нова постоянна експозиция, която е частично подновена и осъвременена през 2002 г.

На  първия етаж на сградата е разположена експозиция „Художествена галерия”, която разполага с около 200 произведения на изкуствата- живопис, графика и скулптура. Сред художниците, чиито творби галерията притежава, са живописците:  проф. Бойчо Григоров, проф. Иван Бочев, Благой Иванов, Преслав Кършовски, Иваничка Панева, Стефан Петков , Николай Иванов, доц. Цанко Петров, доц.Тошко Дончев,  Симеон Халачев, Искра Тасева, Лалю Минков и др.
Графиките са на проф.Никола Хаджитанев, Григор Спиридонов, Спиридон Борисов, Христо Цацинов и др.
Изложените скулптури са на проф. Иван Фунев, проф. Ненко Маров, доц. Минчо Минев, Кирил Анев, Венко Тонев, Марин Флоров и др.
Галерията притежава и художествена фотография на Цончо Балканджиев, Динамир Предов и други фотографи.

В експозиция “Археология” са експонирани разнообразни по форма, украса и предназначение керамични съдове и предмети от Античния керамичен център. В двора на музея са изложени архитектурни фрагменти, колони, надгробни паметници, посветителни надписи, части от гробници и други материали от периода на античността, всички те намерени в землището на Павликенския край.

В експозиция “Възраждане” на музейната експозиция е представен периода на национално-освободителните борби в Павликенския край по време  на османското владичество. Проследено е преминаването през района на четите на Филип Тотю (1867) и на Хаджи Димитър и  Стефан Караджа (1868), както и местата на най-драматичните им битки с вековния поробител. Специално място е отредено на дейността на Бачо Киро и на местните революционни комитети, както и на четата на поп Харитон по време на Априлското въстание през 1876 г. Павликенският край е освободен още в първата фаза на Освободителната руско-турска война през 1877 г., в която участват над 200 опълченци от селата на района.
Уникален експонат от този период е стенописният Вечен календар (Колелото на живота), създаден по идея на отец Матей Преображенски (Миткалото) и изработен през 1870 г. от тревненския зограф Венко. Календарът е с размери 158 / 116 см и е бил изографисан върху стената на Българското народно взаимно училище в село Михалци, община Павликени. От 2000 г. оригиналът на стенописа се съхранява в експозицията на Исторически музей, Павликени и е единственият запазен веществен документ за самородния гений на Матей Преображенски.

Експозиция  “Етнография” е най-атрактивната в музея. В нея тематично са представени отделни моменти от бита и трудовата дейност на хората от Павликенския край през периода на Възраждането. Експонирани са оръдия на труда, използвани в земеделието и животновъдството, както и в някои от занаятите като тъкачество, грънчарство, дървообработване, медникарство и др. Показани са характерните за региона носии, тъкани, шевици и женски накити. В отделни витрини са представени обзавеждането на домовете, празничната обредност и някои ритуали при традиционните празници като българската сватба, Великден, Коледа, Сурваки, Трифон Зарезан и др.

В експозиция “Нова и най-нова история” проследено  развитието на Павликенския край след Освобождението през 1878 г. до  60-те години на ХХ в. Чрез много снимки, документи и други експонати е разказано за утвърждаването и развитието на селището като средищен административен, търговски и транспортен център на Павликенска околия през първата половина на века. Акцентирано е върху първите занаятчийски работилници, фабрики и кооперации; отделено е специално място за дейността на Павликенското читалище, за първите училища, обществени организации и дружества. Много снимки, документи и материали доказват  участието на павликенци във Втората световна война, в кооперативното и бригадирското движение. Отредено е място за  развитието на спорта през годините. Подредена е и колекция от печатни издания посветени на Павликени, както и авторски книги на наши съграждани.

Успоредно с постоянната музейна експозиция ежегодно в залите на музея се уреждат временни тематични изложби, посветени на юбилейни годишнини или  на актуални теми и събития от  историята на Павликени и района.

На обекта има и печат, и марки, с които можете да заверите своя "Дневник на моите странствания".

 
  • Адрес: град Павликени 5200, област Велико Търново, ул. “Бачо Киро” №1
  • Интернет: Не
  • web: http://www.museumpavlikeni.com/
  • Е-поща: musei_pavlikeni@abv.bg
  • Телефон: +35961052877
  • GSM: +359885097414
 

Култура

Спец. туризъм

Цена за практикуване и други такси : Цени към лятото на 2014 г.:
- За възрастни- 2 лева;
- За деца, ученици и пенсионери- 1 лев;
- За беседа- 5 лева;
- Всеки последен четвъртък от месеца- вход безплатен

Период на практикуване :
От понеделник до петък включително: 8:00-12:00ч. и 13:30-17:30ч.
Почивни дни – събота и неделя
При направени предварителни заявки, групи се приемат и през почивните дни.

 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама