- Държава:
- Регион:
- Област:
- Община:
- Селище:
- в околностите на
Всяка есен е времето за прибиране на последните за годината плодове и зеленчуци и съхраняването им за зимата.
Един бърз и лесен начин за приготвяне на вкусна зимнина е Суровата туршия на Странник, като част не само от Българската национална кухня.
За приготвянето й ВсеСтранници използваме всякакви твърди зеленчуци за сезона с количества и пропорции според вкуса на всеки:
- Бяло зеле;
- Карфиол:
- Моркови;
- Червени чушки, камби;
- Червено цвекло;
- Целина (керфиз)- листа и глава;
- Белени скилидки чесън;
- Червен (кромид) лук;
- Зелени домати;
- Краставички- корнишони;
- Плод дюля- придава оргинално сладък привкус;
- Люти чушлета- придават пикантен вкус на туршията
За маринатата на буркан с винтова капачка от 700 грама са необходими:
- Една равна супена лъжица сол;
- Една равна супена лъжица захар;
- 50 грама чист винен оцет. В никакъв случай не използвайте оцет, на чийто етикет пише "оцетна киселина" или "подкиселител за туршия"!
- Копър- половин съцветие. Придава допълнителен аромат на туршията. Може и без него.
Ако бурканите са по-големи, просто пресметнете пропорционално продуктите за маринатата.
Всички зеленчуци се измиват добре, почистват се от засъхнали или загнили части. Нарязват се на парчета с предпочитана едрина за консумация.
Бурканите се пълнят плътно до горе с нарязаните продукти. На всеки буркан от 700 грама се слагат подправките за маринатата- по една супена лъжица сол и захар и по 50 грама чист винен оцет.
Бурканите се заливат до горе, наравно с ръба с вряла вода и се затварят веднага, плътно с винтовите капачки. Добре е капачките предварително да се накиснат в гореща вода. Така се отпускат и при изстиването си, след завинтването им уплътняват чудесно гърлото на буркана. За завинтването може да се използва и кърпа, за да не пари на ръцете. Ако при завинтването си горещата капачка превърта, не разчитайте на изстиването й- сменете я веднага с друга.
Не се добавят никакви химически препарати за консервиране, не се вари.
Бурканите се поставят с гърлото надолу до изстиването им. След това, в продължение на 10 дни, се обръщат сутрин и вечер за разбъркване на маринатата и равномерно овкусяване на продуктите.
Така приготвената Сурова туршия на Странник, ако се съхранява на хладно и тъмно място (килер, мазе) не се разваля и до следващата зима, докато новата партида още не е втасала. Чудесна е за тънка ракийка ...