Археологически обект
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.078475 E 25.655766
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: XIII век
  • Ориентировачна надморска височина: 130 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, черен път. Най-добре пеша
  • Паркинг: На поляните край пътя
 
 

Hristianskite mesta na vyarataBogorodicaНеизвестният до момента средновековен манастир с работно име „Френкхисар” се намира в едноименната местност на град Велико Търново, на около 300 метра югоизточно от Балдуиновата кула на крепостта Царевец.
След поредица от археологически сондажи в продължения на десетилетия и дългогодишно проучване на исторически документи, проф.д-р Хитко Вачев (археолог от Регионален исторически музей, Велико Търново) най-после достига до вярното място на едно от християнските места на вярата.

Френкхисар е известен в града, като някогашен квартал на чуждестранните търговци. Професорът обаче е склонен да оспорва това твърдение на база собствените си дългогодишни проучвания на оскъдните писмени извори и на Дубровнишката и Арменска църква. Според него такъв квартал действително е съществувал,  но е по-логично той да е заемал малко по-различно местоположение от сега известното и да е бил ситуиран точно около Дубровнишката и Арменска църква. Сигурен е, че кварталът е бил обитаван от население, което принадлежи към сравнително ниска социална прослойка.

Ръководител на разкопките е проф.д-р Хитко Вачев, който работи на мястото заедно с колегата си Илиян Петракиев, реставратора Петър Първанов и работници, които са по разкопки с екипа от доста години.

Разкопани са голяма част от архитектурните останки на храма с дължина 20 метра, около който вероятно е съществувал и царски манастир. Според известните исторически сведения, в района на град Велико Търново, би трябвало да се намират неразкрити още поне 4-5 манастира, като три от тях са били свързани с култа към Богородица. Според проф. Хитко Вачев, твърде вероятно е този да е едно от местата свързани с Пресвета Богородица Дева Мария.

Според археолозите и проучените писмени източници, храмът вероятно е строен в началото на XIII век и е функционирал през XIII-XIV век, около времето на царуването на Иван Асен II. По времето на цар Иван Асен II и съпругата му Анна-Мария се издигат множество манастири.
Към този период указват и архитектурните особености, заедно с украсата по стените и запазените стенописи. Храмът вероятно е имал и няколко преустройства и тепърва ще се уточнява кога точно са извършвани. Мястото е упоменато в Похвалното слово на Евтимий Търновски за Григорий Цамблак, а сам Патриархът също много често е посещавал този манастир.

Археолозите са открили над 4000 стенописни фрагмента със запазена орнаментика. Те ще бъдат почистени от реставраторите, които ще се опитат и да ги сглобят като пъзел, за да се разкрие оргиналната стенописна украса на храма.
Открити са и над 700 елемента от мозаечна (вероятно) патронна икона на Света Богородица.
Сред находките е и доста фрагментиран надпис, в чието възстановяване са част от надеждите на археолозите и реставраторите да се убедят в предполагаемото име на патрона на средновековния храм. За сега е разчетена думата „цар”.
Сред намерените множество останки от керамика има и такива от царска сграфито керамика. Възстановки на такава керамика могат да се видят и в Мултимедиен посетителски център "Царевград-Търнов" или в грънчарска работилница "Чупи-купи" на Самоводската чаршия.

При разкопките е открита и голяма патриаршеска гробница с формата на кораб. По този начин са се изграждали само митрополитски и патриаршески гробници. Проф. Хитко Вачев има всички основания да смята, че тук вероятно е погребан някой от българските патриарси.

За мястото не са известни иманярски легенди и не се очаква да излязат съкровища от лъскави метали.
Археолозите обаче очакват още много интересни културни находки в средновековния манастир и поне още 10 години проучвателна работа по него.

 
  • Интернет: Не
 

Култура

Новини

Дата на новината: 01.10.2014
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама