Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

Нилс Бор: Експерт е човек, който е направил всички възможни грешки в много тясна област.

Съдържание:

ЧАСТ 1- Подготовка за хидроизолации
   
 1. Проектиране на хидроизолационни системи    2. Основа за полагане на хидроизолациите
3. Грундиране на повърхността   4. Изпълнение на пароизолация
5. Изпълнение на топлоизолация
  6. Изпълнение на холкери
ЧАСТ 2- Същински хидроизолации
   
7. Изпълнение на хидроизолация   8. Отводняване на покривите
9. Защита на хидроизолацията   10. Хидроизолация около дограма
11. Хидроизолация по вертикали  
ЧАСТ 3- Съпътстващи работи при хидроизолации    
    12. Мълниезащита по покривите
13. Извеждане на тръби на покрива   14. Монтаж на съоръжения и машини
15. Извеждане на кабели на покрива   16. Изпълнение на термофасади
17. Тенекеджийски работи и облицовки   18. Избор на крепежни елементи

7. Изпълнение на хидроизолация.

За хидроизолационни пластове се използват различни видове мембрани– битумни мембрани, PVC, EPDM, HDPE. За изпълнение на надежден покрив, всички те трябва да отговарят на някои общи условия.

Съгласно нормите за изпълнение на покривни изолации, същите трябва да осигуряват безпроблемна работа на покритието в температурен диапазон от –20°С до +80°С. В Българските нормативни документи са определени изчислителни зимни температури за всички населени места в Република България под -10°С, като по-голямата част от тях са дори под -15°С (за София -16°С).

При битумните мембрани тези изисквания се удовлетворяват единствено от SBS модифицираните битумни мембрани, чийто работен температурен диапазон е от мин. –20°С до +100°С.

Мембраните модифицирани с АРР не са подходящи за България, защото те работят в температурен диапазон над –10°С и при нашите зимни условия се компрометират.
Масово произвежданите и прилагани битумни мембрани българско производство, както и внос от южни производители,  са от оксидиран битум или модифицирани с АРР, имат работен температурен диапазон над -10°С и дори над 0°С (съгласно проспектите и сертификатите от производителите) и са със занижени механични характеристики, поради ниското тегло на армиращата текстилна вложка.

Не се препоръчва комбинирането на APP с SBS мембрани (за постигане на по-ниска цена на покривните изолации) поради различната им точка на топене на битума.


Greshki hidroizolacia
   Greshki hidroizolacia

При ниски температури неподходящите материали бързо се напукват, в пукнатините навлиза вода, която замръзва и допълнително нарушава хидроизолацията.

В пукнатините намира подходящи условия за вкореняване и всякаква растителност.

При използване на материали с неподходящи технически характеристики, честа гледка е свличане на хидроизолацията дори при покриви със слаби наклони.


Greshki hidroizolacia
   Greshki hidroizolacia

Използван, заблуждаващ прийом от некоректни търговци е и предлагане на битумни материали с характеристика тегло вместо дебелина. Например материал с тегло 4,0-4,5 кг/м2. Трябва да е ясно обаче, че такъв материал е с реална дебелина от 3 мм. В Германия например изобщо не се произвежда подобен материал със защитна посипка за завършващ слой. Качествена битумна мембрана с дебелина 4 мм. е с тегло над 5,0 кг/м2.
Или се предлага материал с тегло 3,0-3,5 кг/м2. Такъв материал е с реална дебелина от 2 мм. и изобщо не е подходящ за газопламъчно лепене с горелка!

Съвет към Инвеститори: При избор на битумен материал за хидроизолация винаги можете да си направите няколко елементарни теста, като внимавайте да си осигурите реална мостра от материала (понякога търговските мостри не отговарят на реалните доставки от търговци и предприемачи):
1. Измерете дебелината на материала в зоната на снадката с шублер.
2. Опитайте се да скъсате парче от материала на ръка. Ако успеете, това означава, че материалът е с ниска якост. Изхвърлете парчето и не използвайте този материал.
3. Ако мострата е издържала горния тест, сложете я за няколко часа в камерата на хладилника. Извадете я да се темперира за 2-3 минути и я прегънете около показалеца си. Ако се появят пукнатинини изхвърлете я и не използвайте този материал. На съвсем некачествени материали пукнатини се появяват и в по-студено време, без да са замразявани в хладилник.

Ширината на надлъжното застъпване при битумните мембрани е нормирана на 8 см.

Често некоректни изпълнители застъпват мембраните на 4-5см, или дори по-малко, спестявайки по този начин 3-4% или повече от материала.

При недобросъвестни производители дори има фабрично произведени материали с ширина на снадката по-малка от 8 см.


Greshki hidroizolacia
   Greshki hidroizolacia

На пазара се предлагат и мазани хидроизолационни мембрани, както и такива от PVC, EPDM, HDPE материали. Всички те имат поне два сериозни общи недостатици– поради малката си дебелина (0,8-1,5мм) лесно се увреждат още в монтажен стадии (представете си само изрезките от тенекеджийски работи). А след период от 5-8 години материалите сериозно са променили физичните си характеристики и не могат да бъдат ремонтирани дори с нов материал от същия вид.

Обикновено се налага покривната изолация да бъде подменена изцяло. Което за обект в експлоатация може да се превърне в сериозен проблем– все пак покривът се налага да бъде разпокрит.

Greshki hidroizolacia
   Greshki hidroizolacia

Напукана покривна хидроизолация от HDPE на 7 години. Опитите да бъде изкърпена с парчета битумна хидроизолация нямат особен успех, тъй като пукнатините продължават да се разпростират.

Greshki hidroizolacia
   Greshki hidroizolacia

Състояние на PVC хидроизолация на 7-8 години. Материалът се е нагърчил и вкоравил. Хидроизолацията не може да бъде изкърпена с никакъв материал, тъй като е несъвместима и с битумни хидроизолации.

Greshki hidroizolacia
   Greshki hidroizolacia

Състояние на EPDM хидроизолация на 6-7 години. Поради големите вътрешни опънни напрежения, снадките се саморазлепват, а материалът се напуква. Хидроизолацията се е вкоравила и не може да бъде изкърпена.

На практика мембраните от PVC, EPDM и HDPE са покрили гаранционния срок от 5 години съгласно нормативите. Но след това се нуждаят от цялостна подмяна. Въпреки, че производители (и най-вече търговци) масово рекламират 15 и повече години (дори 50) живот на материала.

За разлика от PVC, EPDM и HDPE материалите, покривната хидроизолация от битумен материал при нужда може да бъде спешно изкърпена и от не особено квалифициран работник с произволен битумен материал от най-близкия склад.

Greshki hidroizolacia
   Greshki hidroizolacia

Тук обаче начинът на изкърпване трябва внимателно да се прецени от специалист, тъй като кръпка изпълнена по горния начин, по никакъв начин не може да спре проникването на вода под нея.

При нужда от цялостен ремонт на покрив със стара битумна хидроизолация, обикновено директно върху старата хидроизолация може да бъде положен нов пласт битумна хидроизолация. Без да се налага разпокриване на обекта и без да се харчат средства за изхвърляне на старите изолационни пластове.

ИЗОВАЛ ЕООД може да предостави, както и да изпълни качествено на всички заинтересовани верните и утвърдени в Европа детайли за хидроизолации.

Още грешки при хидроизолация в снимки и коментари
  Към съдържанието ...

8. Отводняване на покривите

Масово използваните (и най-евтини) аксесоари за покривно отводняване са от Dutral– материал, който позволява залепването на битумна хидроизолация.
Съществения недостатък на евтините покривни воронки от Dutral e, че изискват предимно вертикално (не е възможно надеждно странично) отводняване и не се свързват водоплътно с дъждоприемната канализация. В тази връзка при екстрени ситуации с пороен дъжд, обикновено канализацията се препълва (абсолютно сигурно при хоризонтален клон непосредствено под плочата) и водата извира между тръбата и воронката, като наводнява прилежащото помещение.

Може да звучи и като виц, но все още има изпълнения на покриви дори без отводнителни тела- правят се какви ли не опити за заустване на хидроизолацията просто към подадена на покрива водосточна тръба или всякакви самоделки.

Най-добре е да се използват по-скъпите но 100% надеждни воронки, позволяващи водоплътна връзка с отводнителната система (например производство на HL Hutterer & Lecher GmbH– Австрия).
Освен перфектния им външен вид, основните предимства на воронките HL са гарантираната от завода водоплътна връзка към изолационните пластове и стандартните диаметри и фасонни части, позволяващи водоплътна връзка към всякакъв вид канализация. При това изпълнение, дори да се напълни канализацията с вода до горе, включително и да се завири покрива, няма да се получат течове. Сифоните за тераси са снабдени и с клапи спиращи миризмите. Всички отводнителни тела могат да бъдат със заводски вградено отопление против обледеняване.

Greshki otvodnyavane
   Greshki otvodnyavane

Когато отводнителните тела се заустват в канализацията, това често се прави от изпълнителя по част ВиК. Разбира се това трябва да се извършва по правилния начин. Честа грешка е да се правят опити отводнителни тела от полиетилен или полипропилен да се се залепят към канали от PVC, което не е възможно чисто химически. А единствено правилния начин на тази връзка е към муфено канализационно парче с гумено уплътнение.
Друга грешка е отводнителни тела да се режат и цепят по всевъзможни безумни начини, за да се вкарат в неподходящо заложени канализационни тръби.

Честа грешка при проектирането на покривни изолации е за отводнителни тела да се проектират линейни канализационни решетки под нивото на хидроизолацията. На този етап обаче не съществува линеен отводнителен елемент към който да може да се свърже хидроизолация.
Но съществуват специални за целта дренажни отводнителни елементи, които се монтират върху хидроизолацията и отвеждат водата към водоприемниците.

Greshki otvodnyavane
   Greshki otvodnyavane

Важен елемент от експлоатационната подръжка на покрива е почистването поне два пъти годишно на зоната около воронките от отпадъци.
Ако това не се извършва, обикновено изтичащата се вода натрупва около листоуловителите всякакви отпадъци.
С времето участъка се затлачва и се превръща в перфектна саксия.
Кореновата система на растенията там, освен че разрушава покривната изолация, може да доведе до необходимост от подмяна и на водосточната канализация на няколко етажа надолу.

Greshki otvodnyavane
   Greshki otvodnyavane

Доста разпространена и груба грешка е и извеждането на водата от плоски покриви чрез външни водосточни тръби. В климатичните условия на Балканите, това означава сигурно замръзване и спукване на водосточните тръби през зимата, както и съответното генериране на течове. Спасение е донякъде монтирането на отплителни кабели против обледеняване, които оскъпяват обекта. А и ел.енергията след това също трябва да се плаща.
При отводняване вътре в сградата, на практика воронките не замръзват, понеже се самодгряват от топлия въздух излизащ от канализацията.

ИЗОВАЛ ЕООД може да предостави, както и да изпълни качествено на всички заинтересовани верните и утвърдени в Европа детайли за хидроизолации.

Още грешки при отводняване на покривите в снимки и коментари
  Към съдържанието ...

9. Защита на хидроизолацията

Едно от основните условия за водоплътна хидроизолация е и правилната й защита и опазването й от пробиви по време на строителството и последващата експлоатация.

Отдавна остарялата технология за защита на изпълнената хидроизолация с посипка от двойно промит речен филц има съществени недостатъци.
Посипката е сериозен допълнителен товар върху покривната плоча.
Посипката прикрива хидроизолацията и евентуалните дефекти не могат да се открият без премахване на чакъла. При самото изгребване на чакъла също има риск от увреждане на хидроизолацията.

Greshki zastita
   Greshki zastita

При нагряване от слънцето през лятото, камъчетата потъват надолу в битума. По този начин изпълненната хидроизолация вече не може да се ремонтира по никакъв начин.

С времето чакълът се затлачва с прах и отпадъци и се съзват условия за вкореняване на растителност. За да не става това е необходимо на всеки две години чакъла да се промива. Което само по себе си е достатъчно трудоемко и отново съществува риск от увреждане на хидроизолацията.

Битумните мембрани отдавна се произвеждат със защитна посипка от монерални шисти, която е и по-добра защита на материала, отколкото посипката с чакъл.

Не по-малко важно от изпълнението на хидроизолоцията е и опазването й, както в процеса на изпълнение на обекта, така и в експлоатационния период.

За съжаление честа гледка е върху изпълнениет покривни хидроизолации да се изпълнява скеле, да се разхвърлят всякакви метални заготовки и отпадъци, дъски с пирони, да се извършват заваръчни работи и горещата шлака или фасове от електроди да потъват в хидроизолацията.

Greshki zastita
   Greshki zastita

При неправилно изпълнена настилка без дренажен слой върху хидроизолацията, честа гледка е поникването на растителност във фугите, избиване на соли, разлепяне на плочките ... Вижте и правилният начин за изпълнение на използваеми покриви.

Подложния слой от пясък или разтвор под плочите задържа влага и става отлична среда за развитие на кореновата система.

Greshki zastita
   Greshki zastita

Тази малка топола на горната снимка е на възраст 4-5 години. Всяка година е била отрязвана пролет и есен, като е достигала височина до 50см.
Но кореновата система под плочките е достигнала дължина над 6м, като е увредила и хидроизолацията.
Вижте и правилният начин за изпълнение на покривно озеленяване.

ИЗОВАЛ ЕООД може да предостави, както и да изпълни качествено на всички заинтересовани верните и утвърдени в Европа детайли за хидроизолации.

Още грешки при защита на хидроизолацията в снимки и коментари
  Към съдържанието ...

10. Хидроизолация около дограма

Масов проблем при начина на проектиране и строителство напоследък е проникаване на вода под врати и френски прозорци по използваеми тераси.

Често тази грешка започва още при проектирането, поради лошата преценка от проектанта на нивата на настилката отвън на терасата и вътре в помещението, както и поради самия детайл на връзка на изолация към дограмата.

В този детайл хидроизолацията се полага върху бетонов праг и върху нея се монтира дограмата. Фугата отдолу обикновено се „уплътнява” само с полиуретанова пяна.

Това е сигурен начин да се вкара водата от прага под дограмата в помещението.

Освен това самия бетонов праг е сериозен температурен мост.

 
 
Greshki dograma

Понякога грешката се допълва и от инвеститора в стремежа си да вкара 5см по-висока витрина. Или от изпълнителя на дограмата в стремежа му да си заработи малко повече квадратни метри.

Greshki dograma
   Greshki dograma

Резултатът е влизане на вода под дограмата или дори преливане през прага.

Greshki dograma
   Greshki dograma

В този случай нищо не може да спре проникването на вода в помещението под дограмата. Особено при натрупан сняг отвън и разтопяването му от вътрешната топлина.

Greshki dograma
   Greshki dograma

Дренажните отвори на дограмата би трябвало да остават поне на 1см над нивото на готовата настилка. Поради несъгласуваност на нивата обаче понякога повърхността на готовата настилка е дори над дренажните отвори.
В този случай не само че водата от дограмата не се изтича навън, но и водата от цялата тераса влиза вътре в дограмата.
Ако дограмата е PVC, сглобките й би трябвало да са водоплътни и да не протече навътре. Но ако дограмата е алуминиева (нейните сглобки не са водоплътни), тази грешка е сигурен начин да се вкара водата от терасата директно в прилижащото помещение.

Greshki dograma
   Greshki dograma

Чест проблем при връзката на изолация към дограма са и неправилно взетите и несъгласувани с останалите нива мерки за дограмата.
За съжаление в този случай все още често без никаква мисъл се разкъсва положената хидроизолация, разбиват се бордове...
И проблема по-нататък се оставя на изпълнителя на хидроизолацията ...

А правилният детайл за изпълнение на изолацията около дограмата е перфектно описан в монтажните каталози на всички сериозни производители на дограма и по принцип е тяхно задължение.
Но при добро предварително съгласуване на работите, детайлът може лесно да се изпълни и съвместно от изпълнителите на покривните изолации и дограмата.
Така че и инвеститора да е щастлив.

ИЗОВАЛ ЕООД може да предостави, както и да изпълни качествено на всички заинтересовани верните и утвърдени в Европа детайли за хидроизолации.

Още грешки при хидроизолация около дограма в снимки и коментари
  Към съдържанието ...

11. Хидроизолация по вертикали

Някои от най-често разпространените грешки са при завършването на хидроизолация вертикално по стени или бордове. Най-добре е хидроизолацията да се изпълни преди стената да е измазана или да е изпълнена термофасада.
Понякога поради необходимостта от изпълнение и на скеле за обработката на стената, съществува риск от увреждане на хидроизолацията. Разбира се, ако скелето се изпълява правилно такъв риск не съществува.
Затова често стената се маже или дори се изпълнява термофасада преди да е изпълнена хидроизолацията.

Greshki vertikali
   Greshki vertikali

Нормалният резултат от тази недомислица е разлепване и смъкване на хидроизолацията от стената.

Друга често разпространена грешка към прилежащи бордове е да не се обръща хидроизолацията до край отгоре на борда. Когато се допуснат и грешки при тенекеджийски работи и облицовки, течовете надолу под покрива отново са осигурени.

И в тези случаи правилните завършващи детайли са описани, както в “abc der Bitumen-Bahnen – Technische Regeln”, така и в монтажните каталози на всички сериозни прозводители на хидроизолационни материали.

ИЗОВАЛ ЕООД може да предостави, както и да изпълни качествено на всички заинтересовани верните и утвърдени в Европа детайли за хидроизолации.

Още грешки при хидроизолация по вертикали в снимки и коментари
  Към съдържанието ...
   
ЧАСТ 1- Подготовка ЧАСТ 2- Хидроизолации ЧАСТ 3- Съпътстващи работи

инж. Валентин Василев
Управител на ИЗОВАЛ ЕООД

Горната статия не претендира за изчерпателност. Тя има само информативен характер за Инвеститори. В нея умишлено не са описани повечето тънкости на занаята.
Съставителят не носи отговорност за вреди, причинени от неправилното й прилагане и неспазване на нормите за изолации, както и съпътстващите ги операции.

Всички публикации от ИЗОВАЛ ЕООД

Ако статията Ви е допаднала, можете да харесате и нейната фен страница.

 
  • Интернет: Да
  • web: http://www.strannik.bg/isoval
  • Е-поща: isoval@mail.bg
  • GSM: София: +359888222507
    Велико Търново: +359887130843
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364