Киселото зеле на Странник
Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

Gotvach_nacionalna_kuhnyaВ края на есента е времето за приготвянето на кисело зеле. За целта има най-разнообразни рецепти и дозировки на продукти.

Бърз и лесен начин за приготвяне на този зимен еликсир е Киселото зеле на Странник, като част не само от Българската национална кухня.

За съд за втасване на зелето се използва 100-120 литров бидон, който всяка година се измива много добре. Може да се накисне до горе за едно денонощие с калиев перманганат за дезинфекция (1 супена лъжица калиев перманганат за целия съд с вода). След това се попарва с вряла вода и се изплаква добре със студена.

Избират се здрави и стегнати зелки от късните сортове (например Балкан), с нежни и сладки листа. За 120 литров бидон са достатъчни към 50 килограма почистено зеле. Зелките се почистват от външните зелени и повредени листа. Премахва се и част от кочана, наравно със здравата зелка.  Измиват се с течаща вода.
Върху кочана се прави срез накръст, с дълбочина до около половината от зелката.
Зелките се нареждат в съда с кочаните нагоре. Трябва да се наредят възможно най-плътно. Обикновено за уплътняване се използват и половинки и четвъртинки от зелките. Допълнително, ако обичате, между зелките може да се уплътнява и с десетина килограма  моркови, зелени домати, последните останали зелени дини в градината. Добавят се почистени и нарязани 5-6 ябълки и дюли, които придават леко плодов привкус на зелевата чорба.
За цвят се слага и една малка червена зелка. Но много по-добре е да се сложат 2-3 обелени и нарязани глави червено цвекло.
За овкусяване и консервация се добавят и 2-3 почистени корена хрян, нарязан на парчета.
Между зелките се поръсват и наронените зърна от един кочан царевица- те правят зелевата чорба леко газирана и приятна за пиене.
Така наредените зелки се затискат добре с дървена (пластмасова) кръстачка или обръч. Най-добре е, ако е обръч оплетен от лозови пръчки. Затискат се с предварително изварен, плосък, речен камък.

Всичко се залива със студена вода, в която предварително е разтворена чиста морска сол, без никакви обработки и добавки. Количеството на солта се дозира според килограмите на вложените продукти. Достатъчно е 500 грама сол на 10 кг. продукти. За доброто и бързо разтваряне на солта е добре тя предварително да се подгрее в тенджера с вода на печката. След това получената саламура се прецежда през тензух. Бидонът се пълни с вода до около 10 см. над нивото на продуктите и се захлупва с капак.

След 4-5 дни започва претакането на зелето. За претакането има различни методи- с канелка, с маркуч. Всички те имат няколко недостатъка- или канелката постоянно се запушва, или трябва да се вдигат няколко кофи, за да се изсипват отгоре в бидона.
Методът на ВсеСтранници за претакане на зеле е по-простичък:
Предварително, вертикално между зелките, от дъното до повърхността, се поставя пластмасова тръба (полиетиленова или полипропиленова) с подходящ диаметър. Обикновено е достатъчен диаметър Ф50 или Ф75.
За претакането след това е достатъчно да се потопи до дъното обикновена, ръчна помпа за вода (или вино) и да се изпомпи необходимото количество течност от дъното на повърхността. За гореописания бидон от 120 литра, са достатъчно 100 изпомпвания.
Претакането се прави отначало всеки ден, а след две седмици е достатъчно и през ден.

Кисело зеле се получава благодарение на действието на млечнокиселите бактерии, които преработват захарите и въглехидратите, намиращи се в обикновените зелки и ги разлагат на млечна и оцетна киселона. В основата на зелевия сок стои лактобацилус плантарум, който е мощен имуномодулатор и антиоксидант. При процеса на лактоферментацията зелето се обогатява с полезни вещества и витамини, необходими за нормалната жизнена дейност на човека.

Лекото помътняване на зелевата чорба означава, че лактобацилът е в процес на размножаване. Това е моментът, в който е добре да се захрани и с пчелен мед. За 50-60 килограма продукти е достатъчно последователно, през 5-6 дни, в бидона да се потопят 2 компотени буркана хубав пчелен мед. Може да се използва стар, захаросан мед. Бурканите се измиват добре с вода, махат се капачките им и просто се потапят в зелевата чорба с гърлото настрани или надолу. Освен меда, може да се потопят и 1-2 пръчки пчелен прополис. Лактобацилите изяждат меда от буркана за 2-3 дни. Така се размножават много по-бързо и в по-големи количества по време на ферментацията. А зелето и зелевата чорба стават истински, здравословен еликсир. Когато зелевата чорба ферментира, тя не е сладка, а е леко кисела и много приятно солена.

След като премине през процес на вкисване, зелето не само запазва полезните си свойства, но и ги увеличава. Получават се нови витамини като В12, а количеството на наличните В1, В2, В3, В6 и В9 чувствително се увеличава. В него има и витамин U (метилметионин), който спомага за по-бързата епителизация на слизестата обвивка на стомаха и по такъв начин възпрепятства развитието на язвените процеси в него.
Киселото зеле съдържа и лесно усвоим калиев йодид, който го прави и лекарство за хора с нарушени функции на щитовидната жлеза.
Съдържа малко азотни съединения, което го прави отлична храна за хора с болни бъбреци и диабетици.
В киселото зеле се запазват всички микроелементи като калий, натрий, калций, желязо, сяра, фосфор, цинк, бор, селен и мед. Поради наличието на мед оказва много благоприятно влияние на болни с разстроена нервна система.

Консумацията само на 300 г. кисело зеле ни доставя необходимата дневна доза витамин С, който повишава имунитета. Витамин С в киселото зеле е свързана форма, а това означава, че се запазва по-дълго време.
Друго негово положително свойство е изключителната му способност да засилва стомашната секреция. Организмът бързо се прочиства от натрупани отрови. Освен това способства за обогатяването на клетките с хранителни вещества, спомагащи за тяхната регенерация. Отделно, само една супена лъжица от кисело зеле ни доставя дневната доза от витамин К, който е необходим за нормалното съсирване на кръвта. Намалява се и нивото на холестерина в кръвта. Засилва активността на мускулите и специално на непрекъснато работещия сърдечен мускул.
Консумацията на кисело зеле лекува възпаления на стомаха и на червата дори и при диарии (даже и при такива, причинени от лечението с антибиотици).

Зелевата чорба оказва положително влияние върху стомашно-чревния тракт, черния дроб и най-общо спомага за прочистването на организма. Благодарение на наличието в нея на голямо количество тартронова киселина, която възпрепятства превръщането на въглехидратите в мазнини, тя помага бързо и при нужда от отслабване. Зелевата чорба се пие при запек и газове. Препоръчва се за превенция на грип, за лечение на дихателни заболявания и на анемия.
Може би най-известното приложение от народната медицина на зелевата чорба е като средство против махмурлук. Това може да се обясни с наличието на целулоза в зелето- тя има способността да абсорбира вредните вещества, в това число и продуктите от разграждането на алкохола.
Поради общо укрепващото си въздействие е добре да се пие 2-3 пъти на ден по чаша зелева чорба.

Млечната киселина, съдържаща се в киселото зеле и зелевата чорба, може да се пребори с всякакви опасни бактерии. Нейният недостиг води до появата на лош дъх, кръвотечения от венците и други неприятности. Някои лекари отбелязват, че отлаганията по ставите често биват предизвикани именно от дефицит на млечна киселина в организма.
По данни от експерименти на учени и лекари от Финландия и Германия, консумацията на кисело зеле 2-3 пъти седмично и зелева чорба по всяко време, намалява риска от възникването на онкологични заболявания на стомаха и червата. Бактериите на млечната киселина активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу туморите, пречат на чревните ензими да превръщат безопасните преканцерогени в опасни канцерогени. Някои щамове на млечнокиселите бактерии могат да поемат нитрит, така че от него не може да се образува нитрозамин. Киселото зеле предлага особено ефикасна защита срещу рака на дебелото черво.

Особено богата на витамини и минерали е прясната салата от ситно нарязано зеле, червени чушки, праз, целина и магданоз, подправена с ябълков оцет (или лимон) и зехтин.

Качествата на киселото зеле са ценени и в козметиката. Маски с листа от кисело зеле се прилагат с цел запазване младостта на кожата. Ако кожата се маже със зелева чорба, то порите се свиват и тя става нежна. Изчезват и всякакви пигментни петна по нея. Освен това може да се предотврати ранната поява на бръчки.

Ценните качества на този еликсир се запазват в продължение на десет месеца от деня на приготвянето му.

Хората, страдащи от гастрит с повишена киселинност, а също и язва на стомаха и дванадесетопръстника, от бъбречно-каменна болест или хипертония, трябва да използват киселото зеле по-ограничено заради солеността му.

Още ВсеСтранни вкусотии ...

 
  • Интернет: Не
 

Полезно

Календар

Начална дата на събитието: 10.11.2024
Крайна дата на събитието: 10.12.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364