Експозиция
Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Северен централен
 • Област: Велико Търново
 • Община: Горна Оряховица
 • Селище: гр. Горна Оряховица
 • GPS: N 43.121817 E 25.687521
 
 • Година на създаване/откриване на обекта: 2006
 • Ориентировачна надморска височина: 170 м.
 • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
 • Паркинг: В околните улици
 
 

Експозиция "Алкохол и амбалаж" е първата от находчивите тематични изложби на Историческия музей в град Горна Оряховица, представена пред публика през 2006 г. и включена в поредицата „Пороците”.

Създадена е по инициатива и с активното съдействие на музея, но включва освен негови експонати и частни сбирки.
Колекцията проследява развитието на стъкления амбалаж от края на XIX и началото на XX век и показва различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети.
Специално внимание е отделено на най-популярния амбалаж за спиртни напитки, използван в България през първата половина на XX в., а винените и бирени бутилки са като визитна картичка на градовете, производители на шишетата.
Сред експонатите са уникални луксозни бутилки от "псевдокристал", произведени в Италия през 20-те години на XX в., в които се е съхранявал изтънчен дамски алкохол като вермут, вишновка и други подобни.
Интересен експонат е и буре с помпа за бира, донесена от Австро-Унгария от градинари гурбетчии през 20-те години на миналия век.
Две уникални бутилки с изключително скъпа и сложна изработка, подарявани само при специални случаи на партийни величия представят стъкления амбалаж от недалечното ни минало. Техните етикети са с надписи "20 години народна власт" или "БКП VIII конгрес - път към комунизма". 
В експозицията могат да се видят и старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка”.
Изложбата включва и множество черно-бели снимки и фотографии с различно послание.

Покрай подготвянето на експозицията специалистите от Историческия музей в град Горна Оряховица се натъкнали и на интересни моменти, свързани с историята на бутилката у нас.
Сред тях е факта, че на няколко пъти в миналото са правени опити за производство на шишета в България. Един от тях е бил в района на град Трявна. Кварцовият пясък, добиван в мини Борущица, бил изключително подходящ за целта. Представители на известната фамилия Бурови имали вила в района на Гръбчево и предвиждали да построят голяма фабрика за стъкло. Освен видни банкери за времето си, те били и най-големите производители на спирт и първи в България оборудвали спиртна фабрика с модерна дестилационна инсталация, внесена от Русия. 

Другите две експозиции от поредицата „Пороците” на Историческия музей в град Горна Оряховица са посветени на различните начини за употреба на тютюна – „Тютюн, енфие & сие”  и на историята на захарта и сладките изкушения - „Захар, кафе & сие“.

 
 • Интернет: Не
 

Култура

Спец. туризъм

Новини

Дата на новината: 15.12.2006
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2600
Регистрирани потребители: 363

Реклама