Картофената салата с каперси на Бистра
Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

vsestranni vkusotiiКартофената салата е доста „банално” предложение в ресторантските менюта, но хубаво приготвената домашна картофена салата никога не остава да „залежава”.
При това е удобна и за из път – не изисква съхранение на студено, не увяхва, а с часовете след приготвянето й все по-хубава става, не се разтича, лесна е за хапване дори на крак, засища добре и може да компесира хляба, ако сте забравили за него и дори в основно ястие да се превърне, ако има достатъчно количество.
Като добавим и разнообразните й варианти откъм подправки и допълнения, картофената салата е много подходяща и неомръзваща храна за домашна трапеза и за излет.

За един от излетите с ВсеСтранници до Бенковската пещера и Чертиград откъм село Черни Вит приготвих още нещо от ВсеСтранни вкусотии - една от разновидностите на любимата ми картофена салата – с каперси и маслини.

Използвах:

1,5 картофи
2 глави червен лук
200 г маслини без костилки, с чушка
85 г каперси (отцедено тегло)
зехтин, ябълков оцет, (ако маслините са много солени, добавяне на сол към салатата не е необходимо)

Картофите се сваряват, обелват се докато са топли и се нарязват на едри кубчета. Добавя се червен лук, нарязан на филийки, маслините, нарязани също на филийки, отцедените предварително каперси. В блендер или друг подходящ съд се приготвя дресинга от зехтин, ябълков оцет и сол (само ако маслините са слабо солени или безсолни). Раздрусва се добре до хомогенизиране на съставките и се залива върху салатата. Разбърква се и се оставя да престои няколко часа, за да поемат картофите вкуса и аромата на другите съставки.

За предпочитане е картофите да са сорт, който не е сипкав, а леко сладни – обикновено френските от супермаркетите са такива и са много подходящи.

Аз избягвам да поставям картофени ястия, вкл. и картофена салата в хладилник, тъй като вкусът им много се променя и то не към по-добър.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2630
Регистрирани потребители: 364