Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

Санирането на жилищни сгради по програмите с изкривеното понятие „Енергийна ефективност“, по един или друг начин набра някаква скорост. Неразделна част от това саниране е и ремонтът на плоските покриви на сградите.

Тук няма да се става въпрос за силно изразените корупционни елементи при избора на материали и изпълнители на строително-монтажните работи, за обществените поръчки с водеща мярка „най-ниска цена“, която често надхвърля всички разумни граници на високо ниво, но е с плачевен резултат на ниво истинските подизпълнители, за отнетата възможност за контрол от собствениците …

Ще става въпрос само на техническата част от санирането на плоските покриви. Тя неминуемо започва с оглед на обекта и изготвянето на доклад за състоянието на покрива и мерките, които е необходимо да се вземат за правилния му ремонт. Сблъсъкът ми до сега с няколко десетки такива обследвания и предписания, както и прекия контакт с изготвящите ги, не случайно ме кара да пропусна термина „експертен“.
Фирма от Монтана „печели търга“ и прави обследване на обекти в Златоград, фирма от Кърджали за Благоевград, фирма от Сандански за Свищов … все поводи за безкрайни екскурзии (включени в евтината цена) на млади (или привилегировани) специалисти, които за един ден пътуват, оглеждат обектите и … съставят доклад. Е без copy-paste няма как да стане. А често обектите са съвсем разнородни и в съвсем различно състояние. Но докладите са еднакви като две капки боза …

Като начало е важно да се определи типът на покрива – топъл или студен. От това зависи къде е правилно да се постави топлоизолацията. 

Ето един класически и фрапиращ пример:

Обследване: „Покривът на сградата е студен, плосък, с поставена хидроизолация върху стоманобетонова конструкция и въздушна междина 1,2 м. На всички секции е подменяно в годините хидроизолационното покритие, но общото състояние на покрива е лошо- налице са фуги и течове на по-голямата част от секциите. Няма налична топлоизолация на нито една от секциите. Наличен е плосък покрив над входовете, а над част от остъклените балкони, на които е поставена козирка, също подлежат на изолация.“
Това „обследване“ е извършено от едни и същи „експерти“, дошли от около 400 км., и е в заданието на няколко обекта в един и същи град.
Огледът от ИЗОВАЛ ЕООД показа, че общото между тези обекти е само това, че блоковете са панелни и покривите им наистина са студени. Но имат топлоизолация от насипан керамзит върху таванската плоча, където явно никой не е погледнал. А състоянието на покривните им изолации е съвсем различно.

Задание за ремонт на горните обекти: „Доставка и монтаж на топлоизолационен материал „XPS“ с дебелина 120 мм и коефициент на топлопроводимост не по-висок от λ≤0,035 W/m2K, по външна плоча, демонтаж и монтаж на технически съоръжения, направа на армирана циментова замазка, полагане на паро и хидроизолация. Съществуващите технически съоръжения се демонтират и монтират наново след полагане на мембраната. Този детайл се изпълнява и в частта над входовете на сградата. – ХХХХ.ХХ м2.“
В тази единствена позиция са допуснати поне няколко груби грешки при проектирането на покривни изолации:
- Обединени са качествено различни работи в една позиция. Няма как монтаж и демонтаж на машини и съоръжения да бъдат в една позиция с изолациите.
- Няма как всички изолационни видове работи, в т.ч. и замазките, да бъдат с едно и също количество.
- Мястото на топлоизолацията при студен покрив изобщо не е върху покривната плоча. Там тя по никакъв начин не работи като топлоизолация за жилищата от последния етаж, понеже пространството над таванската плоча е вентилируемо и студено. Топлоизолацията би трябвало да се изпълни върху таванската плоча.
- Съответно няма никакъв смисъл от пароизолация и армирана циментова замазка върху студения покрив.

В зависимост от конкретното състояние на покривните изолации, при студен покрив е достатъчно да се изпълнят само един или два пласта нова и качествена хидроизолация. 

Обикновено бюджетните цени са такива, че на покривите спокойно може да се изпълни и наистина качествена хидроизолация с повече от 30 години гаранция. Но заради „усвояването на средствата“ по стълбицата надолу към крайния подизпълнител, много често се търсят крайно неподходящи материали и евтини подизпълнители, поради което се допускат всички възможни грешки при изпълнение на хидроизолация.

Съвсем по друг начин би изглеждал детайлът за саниране, ако покривът е топъл. Тогава задължително би трябвало да се изпълнят и правилната пароизолация и правилната топлоизолация.
Груба грешка при проектирането е да се предписват цялостно премахване на старите изолационни пластове и замазка върху топлоизолацията. Тези дейности, освен че много оскъпяват ремонта, веднага обричат жилищата надолу на наводняване – докато се премахнат изолациите, положат се топлоизолации и замазки, и се чака замазката да изсъхне, обикновено минават 20-30 дни. През това време е твърде вероятно поне веднъж да вали …
Да не говорим за всичките шум и мръсотия, които ще се стоварят върху живущите в сградата през това време.
Много по-технологично, правилно, евтино и чисто е в този случай да се приложи изпитания във времето и наложен в Германия детайл ProfiRoof.

Още грешки при проектиране и изпълнение на покривни изолации.

инж. Валентин Василев
Управител на ИЗОВАЛ ЕООД

Горната статия не претендира за изчерпателност. Тя има само информативен характер за Инвеститори. В нея умишлено не са описани повечето тънкости на занаята. 
Съставителят не носи отговорност за вреди, причинени от неправилното й прилагане и неспазване на нормите за изолации, както и съпътстващите ги операции.

За правилно и качествено изпълнение на детайлите потърсете ИЗОВАЛ ЕООД.

Всички публикации от ИЗОВАЛ ЕООД

Ако статията Ви е допаднала, можете да харесате и нейната фен страница.

 
  • Интернет: Не
  • web: http://www.strannik.bg/isoval
  • Е-поща: isoval@mail.bg
  • GSM: София: +359888222507
    Велико Търново: +359887130843
 
Неграмотно изпълнение на нискокачествена хидроизолация



Циганско саниране на плоски покриви



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364