ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Международен фестивал за градско изкуство
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югоизточен
  • Област: Бургас
  • Община: Царево
  • Селище: гр. Ахтопол
  • GPS: N 42.099834 E 27.942567
 
  • Ориентировачна надморска височина: 20 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: По улиците на града
 
 

Градът на любовта, Ахтопол, вече е и град на графити изкуството. От 12-ти до 18-ти юни 2017 г. морското, курортно градче стана домакин на най-мащабния международен фестивал за градско изкуство в България - We All Write. 

„Ние всички пишем“ обозначава идеята, че макар да са изрисувани стени, този вид творчество разрушава стените между хората, сплотява общностите в малките населени места и претворява сградните фондове в атрактивни, различни арени за изкуство и култура.

В рамките на една творческа седмица 40 художника от над 5 държави претвориха в художествени платна повече от 30 фасади и стени в града, които грейнаха с нови визии. Впечатляващият размах накара местната общност и гости да кипят от творчество и настроение.

Произведенията се радват на голям интерес и са впечатляващ културен маршрут. По карта всички могат да бъдат обиколени за не по-малко от 2 часа. Но за истинските ВсеСтранници е уникално изживяването да обиколят пеша всички улички и да открият сами тези нови съкровища на града. Уверяваме ви, че заедно с тях ще (пре)откриете и още много други. 

Във фестивала участваха световноизвестни фасадни художници като: Alfonso Alvarez (ES), Tretze (ES), Corte Art Works (ES), Manolo Mesa (ES), Milu Correch (AG), Rocket01 (UK), Faunagraphic (UK), 140 Ideas (BG), Jelio Dimitrov (BG), Arsek & Erase (BG), Sunshiners (BG), Pyrotechnix Crew (BG), ME Click (BG), Aleksi Ivanov (BG), Sten(BG), Esteo (BG), Хроме(BG), Ozone (BG), Phameux (BG), Spit (BG), Hype All Night (BG), Glow (BG), Jasir (BG), Trasher (BG), JahOne (BG), Task (BG), Filthy Rag (BG), Nely (BG), Sve (BG), ...

Всъщност това не са първите графити произведения в Ахтопол и в този албум и карта са включени и досегашните. По-стари графити ще ви посрещтнат още на влизане в градчето, а творбите по вълнолома са култови от много години.

Идеята за фестивала тази година обаче идва от собственичка на къща за гости, чиято фасада е изрисувана миналата година и това повдига значително интереса към нея. 

"Искахме на всяка цена да направим този фестивал в Ахтопол, тъй като освен естетическа наслада, тези уникални картини придават характер на града и значително увеличават туризма", споделя Марина Маринова, съорганизатор на фестивала, заедно с творците от "140 идеи".

Не всички произведения имат имена, дадени им от авторите. Някои от тях вече живеят с имена дадени им от местните хора: Морякът, Драконът, Рибарят, Малкият гмуркач, Подводната колоездачка, Риби чудовища, Врабчетата ... На други и ВсеСтранници си позволихме да дадем асоциативни наименования.

Организаторите се надяват да превърнат събитието в традиция и всяка година да събират в България фасадни художници от цял свят за една интензивна творческа седмица. А Ахтопол да се превърне и в дестинация за арттуризъм от европейско ниво по Българското Черноморие.

 
  • Интернет: Не
 

Култура

Спец. туризъм

Маршрути

Почивки

Новини

Дата на новината: 30.07.2017

Календар

Начална дата на събитието: 12.06.2017
Крайна дата на събитието: 18.06.2017
Международен фестивал за градско изкуство "We All Write - Ахтопол-2017"



Arsek & Erase Ahtopol Bulgaria - Graffiti Trip



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2627
Регистрирани потребители: 364

Реклама