Водопад
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: Перник
  • Община: Радомир
  • Селище: гр. Радомир
  • GPS: N 42.551366 E 22.968652
 
  • Ориентировачна надморска височина: 710 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: По околните улици
 
 

"Бучалото" е водопад в Западна България, в североизточната разширена централна част на град Радомир. Необичайно за традиционната градска среда, сред приятно подреден природен кът– малък водопад дарява свежест и прохлада през цялата година. Нарекли са го съвсем подходящо- "Бучалото", заради характерния бучащ тътен, който се носи наоколо от водата. Височината му е около 10-12 метра.

Интересното при водопада е, че с течение на времето и под въздействието на външните земни сили се е образувала вид природна забележителност под формата на купол, в средата на който тече р. Изворска (ляв приток на р. Струма). През лятото в големите горещини в основата на "купола" температурата достига около 12°С. Самото образувание е с преобладаващо съдържание на варовик в скалите и постоянно е под заплахата на ерозията, изветрянето и денудацията.

Територията около Бучалото е облагородена и рекунструирана през 2002 г. с финансиране по Програма ФАР. Изградено е изкуствено езерце, мостчета и места за отдих. Над водопада е оформена детска площадка. В пондожието на водопада закачливо шуртят и две чешми, от които местните жители си наливат вода в туби.

Благоустроеното пространство около красивия водопад е добро място за кратък миг на отдих, който да споделите единствено с шума на стремително спускащата се водна сила. А ако продължавате да не вярвате, че "Бучалото" си струва вниманието, може би ще ви заинтригува фактът, че ценител на естествената му красота,  е бил самият Иван Вазов. Вероятно, откривайки частица вдъхновение в това малко природно чудо, писателят отбелязва в своя пътепис "До Радомир" възхищението си, така: "В края на града шурти от твърде високо студена вода – това е знаменитият Радомирски водопад...тая Радомирска Ниагара..."

До водопада се достига лесно- след влизане в град Радомир откъм град Перник се подминава входната арка на града и веднага след нея се завива наляво. След около 500м се достига до мостчето над река Изворска. Водопада е веднага под мостчето.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2643
Регистрирани потребители: 367

Реклама