Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. София-Център
  • GPS: N 42.695854 E 23.332177
 
  • Ориентировачна надморска височина: 550 м.
  • Вид достъп: С велосипед
 
 

14-то традиционното софийско майско велошествие 2011

След като миналата година дори дъжда не успя да уплаши ентусиазираните колоездачи на предишното 13-то майско велошествие, тази година времето ги посрещна със слънчева усмивка.

На 20 май, петък, от 18,30ч. в град София, сдружение „Велоеволюция“ организира и проведе традиционното 14-то майско велошествие по повод „Световния ден за ходене на работа с колело”. Целта му отново беше да събере хората, които се придвижват с велосипед в града и да покаже необходимостта от подобряване на велосипедната инфраструктура и повишаване на безопасността и толерантността по пътищата.

Колоездачите се събираха на площад Александър Невски. Скоро след 18,00ч. площада започна да отеснява от близо хилядата събрали се колоездачи от всякакви възрасти и видове колелета. От най-най-малките, та до достолепна възраст- и като хора и като колелета (като незабравимото сгъваемо Балкан-че от 70-те години). А имаше и съвременни колелета- чудо на техниката в т.ч. и със сериозно мр3 озвучаване.

На официалното откриване колоездачите поздрави Нона Караджова – министър на околната среда и водите. В 18,30 часа велосипедистите потеглиха по маршрута- ул. „Г.С. Раковски”– бул. „Патриарх Евтимий”– бул. „Фритьоф Нансен”– бул. „Евлоги Георгиев”– до паметника на Съветската армия. Улиците, по които преминаваха колоездачите бяха маркирани, затворени и обезопасени.

Около половин час по-късно пространството пред паметника на Съветската армия също се оказа тясно да побере ентусиазираните колоездачи. Организаторите от сдружение „Велоеволюция” направиха опит за рекорд– да съберат максимален брой превозни средства и техните водачи на площ от 16 паркоместа. Под съпровода на нежен рок от група Аявис и култовото парче „А някой кара колело”, което пееха всички, оградените 16 паркоместа постепенно се запълваха.

През това време поздравления към участниците поднесоха и посланиците на Полша и на Холандия. Посланика на Холандия уведоми участниците, че в Холандия над 25% от хората се придвижват с колелета. А в България този процент се колебае около 1%.

В края на запълването на 16-те паркоместа се разбра, че в ограденото пространство са се събрали 253 колоездачи и рекорда беше отчетен като успешен. Така от сдружението показаха как успешно може да се оптимизира пространството в градската среда, ако се ползва велосипед като транспортно средство.

Към края на запълването на паркоместата с колоездачи полека прикапа дъждец. Облаците обаче бяха бързо разпръснати от мощните акорди на група Аявис и ... купонът започна.

Събитието традиционно вече се повтаря всяка година във втората половина на месец май.

 
  • Интернет: Да
  • web: http://www.velobg.org
  • Е-поща: info@velobg.org
  • GSM: 359884098849, 359888785113, 359886009084
 

Спорт

Новини

Дата на новината: 20.05.2011
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама