Пещера
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Ловеч
  • Община: Летница
  • Селище:
  • в околностите на с. Кърпачево
  • GPS: N 43.217410 E 24.973460
 
  • Ориентировачна надморска височина: 400 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, по черен път
  • Паркинг: На поляната пред пещерата
 
 

GeocachingTuristicheski region Devetashko platoПропастната пещера „Стълбица” е наречена така заради стъпаловидното й развитие в дълбочина, както и заради поставената в миналото от местното население дървена стълба, по която се е слизало до пещерната зала. Разположена е на една от наклонените плоскости на Туристически регион Деветашко плато на около 3 км югозападно от село Кърпачево, Ловешко.

Сега достъпът до пещерната зала е по стабилна метална стълба с перила.

Пещера „Стълбица” е образувана в долнокредитни варовици с аптска възраст. Има едно достъпно разклонение с дължина 145 м и денивилация 48 м, и едно затрупано разклонение. Входът е с размер 5-7 м., откъдето следва 7,5 м вертикален кладенец, достигащ на върха на полуконичен гравитационен блокаж. Залата е полукръгла с диаметър 62 м. В пещера „Стълбица” могат да се видят куполни сталагмити и синтрови езера.

Когато слънцето прониква през входа и огрява дъното на пещерата в близост до края на стълбата, влагата от осветеното място започва да се изпарява и мястото добива мистично очарование- сякаш древни духове се изправят от пръстта.

За разглеждане на по-интересните обекти в пещерата фенерът е задължителен. Вдясно от стълбата в долната част на пещерата има голям камък с изключително красиви образувания откъм тъмната му страна.

Моля бъдете внимателни - слизането на тази дълбочина не е за хора със слаби сърца!

До пещерата се стига, като се тръгне от центъра на село Кърпачево (от читалище Христо Кърпачев) на запад по асфалтовата улица (има табелка), която води до първия разклон в края на селото – продължава се наляво през полето по черения път.
На следващият разклон се продължава отново по левия път (направо – има табелка). Скоро следва нов разклон на който този път се завива надясно по тревния път. Входът на пещера „Стълбицата” е на стотина метра. Около входът й са разположени пейки, масички, информационна табела, заслон, барбекю, тоалетна.

В пещерата е скрит Геокеш The Ladder (GC1Z1KA).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в тефтерчето ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2642
Регистрирани потребители: 366

Реклама