Крепост Боровец
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София
  • Община: Правец
  • Селище:
  • в околностите на с. Разлив
  • GPS: N 42.945654 E 23.878579
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: V век пр.н.е.
  • Ориентировачна надморска височина: 850 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: При ловен заслон Боровец
 
 

GeocachingКрепост Боровец е разположена в местността Боровец на около 4 км северно от село Разлив.
Тя се намира на връх Голям Боровец с надморска височина около 850м. и е заграждала площ от около 5,5 дка. Голямата денивелация и стръмните скатове на върха прави крепостта трудно достъпна от всички страни. Достъпът е удобен само през седловината на югоизток от към връх Малък Боровец, което прави мястото удобно за защита.

Резултати от теренното археологическо проучване дават нова, важна информация за изграждането на Старопланинската укрепителна система през V-VІ в. Стратегическото местоположение на крепостта Боровец позволявала пряка визуална връзка към другите големи крепости в района - Боженишки Урвич, Острома и Чертиград.

Научният ръководител на проучването през 2012г - проф.д-р. Румен Иванов от Националния археологически институт при БАН, и Татяна Борисова - директор на Исторически музей, Правец разказаха на Странник, че по всяка вероятност в древността от края на V век пр.н.е. на това място е съществувало тракийско светилище, което е продължило да съществува и през римския период.
Михаела Занева - уредник в Исторически музей, Правец и заместник ръководител на екипа също допълни важни елементи от проучванията.

Разкрита е мощна укрепителна система на крепостта, като външните стени са зидани от ломени камъни с различна големина, споени със здрав хоросан, което за планинската археология се смята за голям лукс. Варта се е носела отдалеч – в случая от Правешка лъкавица, където някога е имало варници и варта съвпада по химичен състав. Разкрити са няколко бъркала за вар, които указват нивото на терена по време на строителството.
В стената са открити отвори за изтичане на атмосферните води. Съществуващи скални блокове са вграждани в стените като укрепващи ги елементи.
В югоизточната част на крепостта е открит вход и правоъгълна кула. От тях започва вътрешна улица, която сега се проучва.
Проучена е цитаделата, където се откриват сгради изградени от ломени камъни със спойка от кал, както и една сграда зидана с хоросан с по-специално предназначение.

Крепостта е далеч от големите пътища от древността в района. Характерно е, че крепостта има само един вход и стените на крепостта нямат бойни кули. Не са намерени сведения за нея и в писмени източници. Затова се предполага, че е служила за убежище на местното население в древността при нашествията на племена от север. След VI век останките в крепостта се губят и се предполага, че по това време е била изоставена. Но няма следи от опожаряване, каквото е характерно при вражеско превземане на крепости по това време. Според местните предания обаче крепостта продължава съществуването си и във Второто българско царство. След превземането на крепостта Боженишки Урвич от турците, неините защитници се изтеглили към крепостта Боровец.

Все още неясен остава въпроса със захранването на крепостта с вода. Възрастни хора разказват, че в района имало извор, който за сега е неизвестен (може и да е пресъхнал). Сред местното население битуват и предания за напорен водопровод от глинени тръби (намирани в района) от извор на съседен хълм. Останки от водопровод при крепостта обаче още не са намерени. Пак според местните легенди турците превземат крепостта като прекъсват водозахранването й. Турският предводител нарежда да хранят коня му с ечемик, без да му дават вода. На четвъртия ден повеждат коня около крепостта. Измъченото животно се спира на едно място и започва да пръхти и рови с крак. Така турците откриват и прекъсват източника на вода за крепостта, като приниждават защитниците й да се предадат.
Разказва се също, че в района на крепостта е имало две щерни (места за събиране на отточната дъждовна вода), които още не са разкрити. Застоялата вода в тях обаче няма как да е ставала и за питейна.

По време на разкопките са открити голямо количество фрагменти керамика от І-во хилядолетие пр. Хр. до VІ в. от н. е. Досега са открити различни предмети от бита, фибули, стрели, оловна пластина с надпис на гръцки език, монети, каменни точила, фрагменти от бронзови огледала, оловни рибарски тежести, керамична лампа и др. Намерени са и фрагменти от фина гръцка керамика, говореща за далечни търговски контакти.

Откритите експонати вече са част от експозицията на Исторически музей, Правец.

 

Прочит и сваляне на доклад за първоначалните находки

С кола може да се достигне лесно до ловен заслон "Боровец", където може да се паркира. После следва приятна разходка по добре видима пътека за около 20-30 мин до връх Голям Боровец с леко изкачване в края към върха.

По вече създадена традиция, всяко лято от Исторически музей, Правец организират на място туристическо запознаване с последните открития на археолозите, последвано от пикник край ловен заслон "Боровец". Планирани са мероприятия по консервирани и укрепване на останките, както и изграждане на екопътека до крепостта.

При посещението си на 30.06.2012г, Странник скри в скална ниша до пътеката към крепостта Геокеш "Крепост Боровец" (GC3PRRR).

Геокеша на официалния сайт.

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването им със снимка от посланието, което е оставил в тефтерчето ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
 

Природа

Култура

Развлечения

Новини

Дата на новината: 30.06.2012
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама