Къща - музей
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Русе
  • Община: Две могили
  • Селище: гр. Две могили
  • GPS: N 43.593716 E 25.873389
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1900г
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

pistolet i kamaВ тази къща - музей "Филип Тотю" в град Две могили, прекарва последните години от живота си легендарният български войвода Филип Тотю, който е роден на 10 април 1830г. в махала Гърците на село Вонеща вода, област Велико Търново. Там и сега се намира родна къща-музей "Филип Тотю", която се стопанисва от Регионален исторически музей.

Мястото е един от Паметниците на борбите за национално освобождение на България.

Още приживе Филип Тотю се превръща в легенда. Четвърт век той всява ужас в турците, оцелява след 4 смъртни присъди, три пъти успява да избяга от строго охранявани затвори, а руските генерали се допитват до него къде войските да преминат Дунава. Само няколко щрихи са достатъчни, за да се нахвърля силуета на един достоен за преклонение българин.

По времето на Възраждането до Освободителната война много хора от балканските селища, гонени от мизерия и глад, потърсват препитание в полето, където считали, че хлябът им ще бъде осигурен. Дошли тук да работят като строители, колари, бъчвари и други занаяти. В разстояние само на един век в град Две могили се заселват около 70 рода. Тук идват много роднини и приятели на Филип Тотю. Роднините му - брат Вълчо и сестра му Аглика, заедно с майка му Иванка, се заселват в село Острица. През това време Филип Тотю се намирал в румънски затвор. След Освобождението войводата се завърнал в България. Неговото семейно огнище, което доброволно пожертвал в името на народа вече го нямало.

В началото на 1885г. започва работа като пазач към общината. Същата година си закупува дворно място от 16 декара непосредствено до река Черни Лом. Построява си малка къща, изградена от плет и измазана с глина, където живее сам. Посажда голяма овощна градина. Къщата е запазена до 1870 година. Местното население я наричало войводската къща.

За стария бунтар нямало подходяща среда за активен живот в село Острица. Свободата, на която посветил най-хубавите си години, не го удовлетворявала. При свада с местен турчин, непокорният войвода го убива и му се налага да се изсели от селото. Около 1892-1893г. Филип Тотю купува къща в "Хаджи Муса махала" на град Русе, но не останал да живее дълго там. Около 1895г., вече на преклонна възраст, войводата се оженва за баба Велика. Преселват се и заживяват в град Две могили. Няколко години живеят под наем заедно с Райко Воденичаров, техен приятел. В бащиния двор на баба Велика построяват хубава за времето си къща, подредена по балканджийски. Когато започва да прави къщата оцелелите четници от неговата дружина събрали пари помежду си, за да подпомогнат градежа, но войводата гордо отблъснал помощта им. Те обаче настоявали да ги приеме. Тогава той взел парите и ги раздал на най-бедните хора в Две могили и съседното село

През пролетта на 1907г. Филип Тотю се почувствал зле и легнал на легло. Въпреки че бил издръжлив мъж, тежкият и суров живот, който водел, не можел да не му се отрази. Тялото му било така нашарено от следите на турските куршуми, че той неведнъж се шегувал, че кожата му не става за гайда. Та като се залежал, отишла при него една негова роднина на име Бонка да го види. Нейният внук Койчо Пенчев от Две могили разказвал: „Филип Тотю помолил баба ми да му направи една куркуда (вид ястие с кисело зеле) с 6 яйца и да му даде черногорския пищов. Баба ми казала: Ти 6 яйца на куркуда не можеш изяде, ама ще ти направя. Било пролет и тя тръгнала из махалата да търси  зелева чорба за куркудата. Направила му я, той станал и я изял. После казал: „Рекох ти дай ми черногорския пищов, защото гората зелена няма да видя” и паднал в ръцете й и издъхнал".
Така на 22 март 1907г. на 77 годишна възраст приключва земния си път човекът, за когото БРЦК пише в едно свое писмо до него: „Ние вярваме във вашия патриотизъм и във вашата постоянна готовност да послужите на своето потъпкано и поробено отечество. Вие, уважаваният войвода, сте един от първите синове на България. Вие сте жертвали за нейната свобода живот и имот. Вие сте напълнили България с името и подвизите си”.

Филип Тотю е погребан срещу дома си в двора на храм "Света Троица" - израз на най-голяма почит и признателност. Присъстват много хора от град Две могили, град Русе и негови съратници от цялата страна. Панайот Хитов произнася надгробна реч, в която казва: "Умря страшилището на турската империя". Над гробът му е издигнат паметник, който сега е оформен в малка градинка. През 1973г. признателните потомци издигат величествен паметник в центъра на града. Голямата бронзова фигура на "хвърковатия" войвода, устремена напред напомня за неговия бурен и достоен за подражание живот.

В чест на 150-годишнината от рождението на Филип Тотю и 1300 годишнината от създаването на българската държава, къщата която е обитавана от този неукротим български дух, и в която е престанало да тупти едно голямо сърце е превърната в музей.
Всяка година в деня на кончината на легендарния войвода, на гроба му се поднасят цветя от признателните българи.

 
  • Адрес: град Две могили, област Русе, ул. „Филип Тотю” 3
  • Интернет: Не
  • web: http://
  • GSM: +359889582500
 

Култура

Спец. туризъм

Новини

Дата на новината: 22.03.1907

Календар

Начална дата на събитието: 22.03.2025
Крайна дата на събитието: 22.03.2025
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2643
Регистрирани потребители: 367

Реклама