Държавна художествена галерия
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.081662 E 25.638630
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1934
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, пешеходен
  • Паркинг: По улиците на града
 
 

GeocachingДържавна художествена галерия "Борис Денев" се намира непосредствено над паметник "Асеневци" в град Велико Търново.

Сградата на тази галерия се отличава със запомняща се архитектура, множество прозорци разположени по каменните стени и високи колони, издигащи се пред централният вход. Тя е една от най- старите галерии в страната. За пръв път отваря врати през 1934 година. Намираща се точно в сърцето на Света гора, откъдето има забележителна гледка към Стамболовия мост, река Янтра, оттам се открива една невероятна панорама към целият град. В продължение на много години тук са се събирали най- разнообразни и ценни картини на български художници от различни поколения и периоди, за да има днес Държавната художествена галерия една от най- богатите колекции от картини, рисувани от талантливи майстори на четката. Те са разделени в три основни раздела: живопис, графика и скулптура. Общият брой на незаменимите експонати е 5530 и се простират на обща площ от 850 кв.м.

Влизайки вътре първото нещо, което ще имате удоволствието да разгледате са събрани творби под един общ надслов "Велико Търново през погледа на художника". На вторият етаж място намират различни картини от общия фонд, подбрани на свободен принцип, като периодично тук се излагат и творби на гостуващи автори. В галерията може да видите голяма част от необикновеното изкуство на Владимир Димитров- Майстора, Борис Денев, Никола Танев и още много други велики художници. Невероятно разнообразие от цветове, композиции и артистичност ви очакват в галерията. 

След 9 септември 1944г. сградата е била на Народната милиция. Имало е и килии, където са държани и измъчвани криминални и политически затворници.

На около 50м над галерията в близост до паметника на Александър Бурмов е скрит Геокеш Walking with the bolyars (GCXTJ8).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в тефтерчето ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2630
Регистрирани потребители: 364

Реклама