ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.081545 E 25.644344
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2013г.
  • Ориентировачна надморска височина: 180 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт. Най-добре пеша
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов" се намира на улица „Никола Пиколо”, в подножието на Архитектурно- исторически резерват "Царевец" в град Велико Търново, под административната сграда на Регионален исторически музей и Катедрален храм "Рождество Пресветая Богородица".

Централният вход на единственият на Балканите музей на скулптурните фигури е оформен по подобие на главната порта на крепостта “Царевец”. На два етажа в музея с обща площ 870 кв.м. са разположени 28 скулптурни фигури в тематични композиции. Скулптурните фигури правят впечатление със своя изключителен реализъм.
Целият музей е развит в четири основни тематични посоки. Това са занаятите от епохата, царственост, войнска слава и духовност. Фигурите са включени в сюжети, в композиции, чрез движение и мимика е търсено да се улови атмосферата на времето.

Представени са владетелите, разнесли славата на Второто българско царство. Една от експозициите е посветена на цар Калоян и неговото коронясване от папския кардинал Лъв. Срещу нея е сцена от битката при Одрин и пленяването на Балдуин Фландърски. На тази сцена в образите на българските воини зад царя са вписани лицата на хората изградили експозицията. А на една "скала" са изписани имената им.
Скулптурните фигури на цар Йоан Асен II и съпругата му Ирина Комнина, заедно с българският патриарх посрещат посетителите в специално изградената тронна зала.

С възстановки на сцени и скулптурни фигури, облечени в копия на автентични костюми, е представен и животът на българските боляри, духовенство и обикновените хора през Средновековието.

В залата на средновековните занаяти са представени монетар, златар, зидар, грънчар, ковач, каменоделец, техните ателиета и всички характерни за тези занаяти инструменти. Всички майстори си имат имена, до някои от тях работят чираци. В тези работилници могат да се видят условията, кактвито са били в Средновековието, а след това могат да се видят и на живо на Самоводската чаршия. Например керамичните образци при грънчаря са изработени по автентичен начин и модели в грънчарска работилница "Чупи-Купи".
Могат да се видят интериорите на болярско жилище, параклис и къща на семейство от по-низшите социални слоеве.

В залата, наречена „Средновековна оръжейна” могат да се видят копия на мечове, щитове, копия, лъкове, стрели, арбалети, които са били на въоръжение през Средновековието. Там са експонирани и два макета на стенобойни машини.

В сцената „Духовност” са представени болярско ктиторско семейство и иконописец, който изписва образа на Св. Димитър. До него чирак стрива поредния цветен пигмент в хаванче.
В отделна зала е представена възстановка на скрипторий (Средновековна библиотека). Рафтовете са пълни с книги и свитъци, а зад високо писалище работи монах.

Всички фигури са изработени в естествена големина от разнообразни материали, сред които преобладават гипс, силикон и полиестерна смола. Автор на концепцията и на уникалната технология е търновският скулптор Борис Борисов.

Освен скулптурните фигури в новият мултимедиен център е монтирана и аудио-визуална техника, на която ще се прожектират специално изработени филми свързани с историята на град Велико Търново, живота на царе, боляри и обикновени поданици.

Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов" е открит на 16 февруари 2013г. и до 10 март 2013г. ще приема посетители безпплатно.

 
  • Адрес: град Велико Търново, ул."Никола Пиколо" 6
  • Интернет: Да
  • web: http://www.velikoturnovo.info
  • Е-поща: tic@velikoturnovo.info
  • Телефон: +35962622148
 

Култура

Спец. туризъм

Цена за практикуване и други такси : След 10 март 2013г. - вход 10лв

Период на практикуване : Работно време:
Пн: 12:30 - 17:30
Вт - Пт: 09:30 - 17:30
Сб - Нд: 09:30 - 16:00

Новини

Дата на новината: 16.02.2013
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2630
Регистрирани потребители: 364

Реклама