Пекарна за кадаиф
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.084007 E 25.639648
 
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, калдаръм. Най-добре пеша
  • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

Samovodska charshia - Hand MadeПекарната за кадаиф се намира на двадесетина метра западно преди площадчето в централната част на Самоводска чаршия в град Велико Търново, при идване от към хан „Хаджи Николи”, точно над дърворезбарското ателие с весели дървени фигурки.
Мястото е едно от малкото в България, където е съхранен ръчният, старинен начин за производство на ориенталски кадаиф и поради тази причина е маркирано със знака „Самоводска чаршия- Ръчна изработка”.

Отбилият се вътре странник се потапя в жегата излъчвана от пекарната, аромата на вкусното, прясно изпечено изкушение и разказа на майстор Грета Григорова за начина на производство и рецепти за приготвяне на сладкиша.
Грета Григорова започнала производството на кадаиф случайно и временно „по заместване” преди повече от 25 години, но останала там и никога не е съжалявала. Никой не я е учил на занаята, на практика сама е усвоила всичките му тънкости. За толкова години през малкото дюкянче са преминали много хора от цял свят и тя е успяла да се докосне до различни култури и темперамент.

Самият начин на производство на кадаиф е като атрактивно шоу. Майсторката сама приготвя сместа за печивото, която се състои само от вода, брашно и сол и е с една идея по-гъста от сместа за палачинки.
В дюкяна е монтирана голяма медна тава с вид на изпъкнала част от черупката на сфера, която Грета завърта на ръка. После със специален дозатор (и с майсторлък и чалъм) излива сместа във вид на тънки като конци струики, които се подреждат в широки кръгове, като „пороят” се регулира с просто кранче. Майсторлъкът и сръчността е и в това, вкусните конци да описват идеален кръг върху тавата.
Отдолу съоръжението е постоянно загрявано и за около минута при 3 забавящи се завъртания на тавата, кадаифът е готов. Някога нагряването е ставало върху жарава от дървени въглища. Сега за тази цел отдолу са приспособени електрически нагреватели.
От повече от 25 години тавата, върху която се изпича кадаифа не е подменяна и не се е налагало да бъде поправяна.

Изпеченият кадаиф се продава като полуфабрикат в пакети от по 250 грама и е готов за последващо приготвяне в домашни условия. Съхранява се на топло при стайна температура около 20 градуса. Не трябва да се прибира във фризер.

Gotvach_nacionalna_kuhnyaРецепти за домашно приготвяне на кадаиф, така както се прави района на град Велико Търново- част от Българската национална кухня.

Рецепта за домашното приготвяне на кадаиф
Необходими продукти:
- 250 грама кадаиф (един пакет)
- По 1 чаена чаша стафиди и счукани сурови орехи. Вместо сурови, могат да се използват и карамелизирани орехи
- 100 грама масло
За сиропа:
- 1,3 литра вода
- 400 грама захар (бяла или кафява)
- 2 ванилии или настъргани кори от лимон (сок от половин лимон), щипка канела
Начин на приготвяне:
Кадаифът се разстила в суха тава и се пече в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до леко, равномерно пожълтяване. Прибавят се ядките, предварително накиснати за 10мин. в гореща вода, разбърква се и отново се запича до равномерен златист цвят. Изважда се от фурната, залива се със сгорещеното масло и се оставя да изстине.
Сварява се сироп от продуктите за заливката- захарният сироп трябва да поври около 2-3 минути и тогава се добавят подправките. После се оставя малко да се охлади. Поизстиналият кадаиф се залива с хладък сироп и се покрива с вестник и памучна кърпа (или се захлупва с друга тава) да се задуши и да поеме сиропа, поне три часа.
Нарязва се на квадрати и се поднася изстуден, евентуално гарниран с цели орехови ядки или топка заквасена сметана.

Сочен кадаиф с крем
Използва се вече сиропираният кадаиф от горната рецепта (може и без ядки)
Продукти за крема:
- 1 литър прясно мляко
- 100 грама грис
- 1 чаена чаша захар
- 4 яйца
- 2 ванилии
Приготвяне на крема:
Прясното мляко се кипва, добавя се захарта и гриса. Бърка на слаб огън докато се сгъсти. Ароматизира се с ванилията. Отстранява се от огъня и се прибавят яйцата (едно по едно) при непрекъснато бъркане.
Връща се отново на огъня (за около 5-6 мин) като се бърка непрекъснато за да не загори. Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади (за около 10 мин).
На дънотона тортена форма или тавичка се разстила половината от сиропираният кадаиф. Поръсва се с канелата и натрошените орехи. Отгоре се разстила крема, а върху него се полага останалата част от кадаифа. Отново се поръсва с канела и орехи. Оставя се в хладилника за 1-2 часа. Сервира се нарязан на парчета.

Кадаиф - Кюнефе (един от кралете на ориенталските десерти)
Необходими продукти:
- 250 грама кадаиф (1 пакет)
- 100 грама разтопено масло
- 300-450 грама моцарела – 2-3 топки (може и прясно, неосолено сирене или маскарпоне – 500 грама)
- За поръсване – 2-3 супени лъжици шамфъстък, орехи или запечени на сух тиган кедрови ядки
За сиропа:
- 0,5 литра вода
- 400 грама захар (бяла или кафява)
- 2 ванилии, 1 супена лъжица натурална розова вода (по желание), щипка канела
Начин на приготвяне:
За приготвяне на сиропа, водата и захарта къкрят на среден огън, докато течността остане наполовина . Към края се прибавят подправките. Оставя се да изстине.
Тава с ориентировъчни размери 30 х 20 см се намазва с масло. Реди се половината начупен на ситно кадаиф, поръсва се с половината масло. Моцарелата се разпределя върху кадаифа равномерно на малки късчета, покрива се с остатъка от кадаифа и маслото. Притиска се леко по цялата повърхост за да се заравни (с ръка или лъжица).
Пече се в предварително загрята на около 170-180 градуса фурна около 30 минути до приятен златистокафяв цвят. Изважда се и веднага се полива с изстиналия сироп.
Задушава се да поеме сиропа и се поднася изстуден и нарязан на парчета, евентуално гарнирани с ядки или топка заквасена сметана.

 
  • Адрес: град Велико Търново, ул."Г.С. Раковски" 10 (Самоводската чаршия)
  • Интернет: Не
  • web: http://
 
Аналогично, автентично производство на кадаиф в Турция



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2643
Регистрирани потребители: 367

Реклама