- Държава: България
- Регион: Северен централен
- Област: Велико Търново
- Община: Велико Търново
- Селище: гр. Велико Търново
- GPS: N 43.084007 E 25.639648
- Ориентировачна надморска височина: 200 м.
- Вид достъп: Автомобилен, калдаръм. Най-добре пеша
- Паркинг: В околните улици. Платена зона
Пекарната за кадаиф се намира на двадесетина метра западно преди площадчето в централната част на Самоводска чаршия в град Велико Търново, при идване от към хан „Хаджи Николи”, точно над дърворезбарското ателие с весели дървени фигурки.
Мястото е едно от малкото в България, където е съхранен ръчният, старинен начин за производство на ориенталски кадаиф и поради тази причина е маркирано със знака „Самоводска чаршия- Ръчна изработка”.
Отбилият се вътре странник се потапя в жегата излъчвана от пекарната, аромата на вкусното, прясно изпечено изкушение и разказа на майстор Грета Григорова за начина на производство и рецепти за приготвяне на сладкиша.
Грета Григорова започнала производството на кадаиф случайно и временно „по заместване” преди повече от 25 години, но останала там и никога не е съжалявала. Никой не я е учил на занаята, на практика сама е усвоила всичките му тънкости. За толкова години през малкото дюкянче са преминали много хора от цял свят и тя е успяла да се докосне до различни култури и темперамент.
Самият начин на производство на кадаиф е като атрактивно шоу. Майсторката сама приготвя сместа за печивото, която се състои само от вода, брашно и сол и е с една идея по-гъста от сместа за палачинки.
В дюкяна е монтирана голяма медна тава с вид на изпъкнала част от черупката на сфера, която Грета завърта на ръка. После със специален дозатор (и с майсторлък и чалъм) излива сместа във вид на тънки като конци струики, които се подреждат в широки кръгове, като „пороят” се регулира с просто кранче. Майсторлъкът и сръчността е и в това, вкусните конци да описват идеален кръг върху тавата.
Отдолу съоръжението е постоянно загрявано и за около минута при 3 забавящи се завъртания на тавата, кадаифът е готов. Някога нагряването е ставало върху жарава от дървени въглища. Сега за тази цел отдолу са приспособени електрически нагреватели.
От повече от 25 години тавата, върху която се изпича кадаифа не е подменяна и не се е налагало да бъде поправяна.
Изпеченият кадаиф се продава като полуфабрикат в пакети от по 250 грама и е готов за последващо приготвяне в домашни условия. Съхранява се на топло при стайна температура около 20 градуса. Не трябва да се прибира във фризер.
Рецепти за домашно приготвяне на кадаиф, така както се прави района на град Велико Търново- част от Българската национална кухня.
Рецепта за домашното приготвяне на кадаиф
Необходими продукти:
- 250 грама кадаиф (един пакет)
- По 1 чаена чаша стафиди и счукани сурови орехи. Вместо сурови, могат да се използват и карамелизирани орехи
- 100 грама масло
За сиропа:
- 1,3 литра вода
- 400 грама захар (бяла или кафява)
- 2 ванилии или настъргани кори от лимон (сок от половин лимон), щипка канела
Начин на приготвяне:
Кадаифът се разстила в суха тава и се пече в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до леко, равномерно пожълтяване. Прибавят се ядките, предварително накиснати за 10мин. в гореща вода, разбърква се и отново се запича до равномерен златист цвят. Изважда се от фурната, залива се със сгорещеното масло и се оставя да изстине.
Сварява се сироп от продуктите за заливката- захарният сироп трябва да поври около 2-3 минути и тогава се добавят подправките. После се оставя малко да се охлади. Поизстиналият кадаиф се залива с хладък сироп и се покрива с вестник и памучна кърпа (или се захлупва с друга тава) да се задуши и да поеме сиропа, поне три часа.
Нарязва се на квадрати и се поднася изстуден, евентуално гарниран с цели орехови ядки или топка заквасена сметана.
Сочен кадаиф с крем
Използва се вече сиропираният кадаиф от горната рецепта (може и без ядки)
Продукти за крема:
- 1 литър прясно мляко
- 100 грама грис
- 1 чаена чаша захар
- 4 яйца
- 2 ванилии
Приготвяне на крема:
Прясното мляко се кипва, добавя се захарта и гриса. Бърка на слаб огън докато се сгъсти. Ароматизира се с ванилията. Отстранява се от огъня и се прибавят яйцата (едно по едно) при непрекъснато бъркане.
Връща се отново на огъня (за около 5-6 мин) като се бърка непрекъснато за да не загори. Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади (за около 10 мин).
На дънотона тортена форма или тавичка се разстила половината от сиропираният кадаиф. Поръсва се с канелата и натрошените орехи. Отгоре се разстила крема, а върху него се полага останалата част от кадаифа. Отново се поръсва с канела и орехи. Оставя се в хладилника за 1-2 часа. Сервира се нарязан на парчета.
Кадаиф - Кюнефе (един от кралете на ориенталските десерти)
Необходими продукти:
- 250 грама кадаиф (1 пакет)
- 100 грама разтопено масло
- 300-450 грама моцарела – 2-3 топки (може и прясно, неосолено сирене или маскарпоне – 500 грама)
- За поръсване – 2-3 супени лъжици шамфъстък, орехи или запечени на сух тиган кедрови ядки
За сиропа:
- 0,5 литра вода
- 400 грама захар (бяла или кафява)
- 2 ванилии, 1 супена лъжица натурална розова вода (по желание), щипка канела
Начин на приготвяне:
За приготвяне на сиропа, водата и захарта къкрят на среден огън, докато течността остане наполовина . Към края се прибавят подправките. Оставя се да изстине.
Тава с ориентировъчни размери 30 х 20 см се намазва с масло. Реди се половината начупен на ситно кадаиф, поръсва се с половината масло. Моцарелата се разпределя върху кадаифа равномерно на малки късчета, покрива се с остатъка от кадаифа и маслото. Притиска се леко по цялата повърхост за да се заравни (с ръка или лъжица).
Пече се в предварително загрята на около 170-180 градуса фурна около 30 минути до приятен златистокафяв цвят. Изважда се и веднага се полива с изстиналия сироп.
Задушава се да поеме сиропа и се поднася изстуден и нарязан на парчета, евентуално гарнирани с ядки или топка заквасена сметана.