Игри

Геокешовете в Странник

GeocachingГеокешинг (Geocaching) е игра, в която участниците използват GPS приемник или друга навигационна техника, за да крият и откриват различни по големина контейнери (наричани „геокешове“ или просто „кешове“, на англ. съответно „geocaches“ или „caches“) практически навсякъде по света. Типичният геокеш е малък водонепроницаем контейнер, съдържащ задължително дневник (logbook) за регистрация на посещението и като възможни опции „съкровища“ — обикновено някакви играчки или дребни предмети с незначителна парична стойност.

За създаване на традиционен геокеш, играчът скрива водонепроницаем контейнер, съдържащ дневник (евентуално молив или химикал) и разни дребни предмети или друг вид „съкровище“. След това заснема координатите на скривалището и заедно с допълнително описание на мястото (напр. история, указания, подсказвания и др.) ги публикува в Интернет, на някой от специалните сайтове, посветени на играта. По този начин останалите участници имат възможност да вземат координатите от сайта и да търсят кеша, използвайки ръчен GPS приемник. Откривайки кеша, играчът записва посещението си в дневника и на сайта, от който е взел координатите. Ако желае, играчът може да вземе нещо от кеша, като в замяна също трябва да остави някъкъв предмет (със същата или по-висока стойност). По този начин, за следващите играчи, които ще намерят кеша, също има „съкровище“, което да открият.

Обикновено „съкровищата“ в кеша нямат висока парична стойност, но може да имат емоционална стойност за този, който ги намери. В допълнение към дневника, съдържанието на кеша може да бъде необичайни и/или интересни монети, малки играчки, значки, CD, книги и др. Често, в кеша могат да бъдат открити специални предмети, всеки от които има свой собствен уникален номер, благодарение на който е възможно да бъдат проследявани. На английски тези предмети се наричат trackables („проследими“). Това са т.нар. „пътешественици“ (на англ. travel bugs) и геомонети (на англ. geocoins), които се местят от един кеш в друг, а пътешествието им може да бъде регистрирано и проследено онлайн. Понякога, играч който създава кеш, може да остави в него и предмети с по-висока стойност като специална награда за играча, който пръв намери кеша, или пък ако кешът е скрит на труднодостъпно място и/или изправя търсещия пред някакво по-голямо предизвикателство.

GeocashВ геокешовете на Странник традиционно първоначално се оставят:

- Поздравителен стикер от Странник;
- Дневник за регистрация;
- Молив;
- Карабинерчета на Странник;
- Брандиращи фен-лентички на Странник;
- Други малки сувенири;

Всеки откривател на геокешовете, който регистрира и тук откриването им със снимка от посланието, което е оставил в тефтерчето ще получи удвоен брой бонус точки.
Първият откривател на геокешовете, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

Devin geocachНормалните геокешове на Странник обикновено са пластмасова кутия с размери около 20/10/5 см.

Малките геокешове на Странник, благодарение на подкрепата на Минерна вода Девин са водоплътни цилиндри с дължина 18см и диаметър 5см.

Геокешовете обикновено са скрити в скална или друга хралупа, като най-устойчива на атмосферните влияния.

 

ВНИМАНИЕ: Координатите на геокешовете в Странник.Бг не са прецизни.
Точните им координати и описания са на Официалния сайт, към който са регистрирани:

 

 

geocaching.com - Официален сайт на международната геокешинг общност с карта на геокешовете.
geocaching.su - Руски геокешинг сайт с карта на геокешовете.

Официален сайт на българската геокешинг общност и помощна информация на български.

Geocaching in Bulgaria

cacheintrashout

 

 

Странник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

Игри
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2597
Регистрирани потребители: 363