Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Русе
  • Община: Сливо поле
  • Селище:
  • в околностите на с. Кошарна
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2006
  • Ориентировачна надморска височина: 110 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: В село Кошарна
 
 

Селищна могила Кошарна е известна от 2006 г., когато в района на община Сливо поле бяха проведени редовни теренни обхождания. Разположена е в местността “Кайнак дере”, на 3 км южно от село Кошарна, община Сливо поле. Могилата е с форма на пресечен конус. Намира се върху склон с югоизточно изложение до малко изворче, от което води началото си поток. Обектът е с размери: диаметър 66 м, средна височина 5 м, площ 2,7 декара.

Проучва се от 2007 г. с научен ръководител Димитър Чернаков – Регионален исторически музей – Русе, научен консултант ст.н.с. д-р Явор Бояджиев – Национален археологически институт с музей – БАН.

Посредством археологически сондажи досега частично са изследвани 4 жилищни хоризонта (останките от 4 селища, натрупани едно върху друго), материалите от които принадлежат към късната каменно-медна епоха (халколит. Най-горните 3 хоризонта се отнасят към втора фаза на култура Гумелница, а най-долния четвърти – към първа фаза на същата култура.

Открити са деструкции от няколко горели постройки с останки от съдове и сечива. В централната част на могилата е открита голяма яма. Откритите в нея животински скелети, параметрите на вкопаването, както и неговото местоположение изключват възможността да става въпрос за боклучна яма. Откритите ситуации в нея вероятно са свидетелство за извършени жертвоприношения. Наличието на няколко пласта на запълване са свидетелство за многократно използване на съоръжението  за ритуални цели.

През 2009 и 2010 г се проучва принадлежащия към могилата некропол посредством сондажи в местността “Кору Гьoлджук”, намираща се на 160 м северозападно. Изследваната площ от общо 900 м2. Открити са 6 интересни гроба. Мъртвите са погребани чрез трупополагане в позиция хокер на ляво с глави на североизток.

В непосредствена близост е открита колективна находка от керамични съдове и поставки за тях. Oткритите находки в могилата влючват пластика от керамика и кост, култова масичка, фрагменти от накити изработени от мида Spondylus, предмети и сечива от кост, рог, мед, камък и керамика, и предимно сечива от кремък.

Откритите експонати вече са част от експозицията на Регионален исторически музей – Русе

 

Прочит и сваляне на целия доклад 

Проучванията продължават - добрият туризъм е неделимо следствие и от активната теренна археология ...

Ако можете да подпомогнете археологическото и историческо проучване по нашите земи, свържете се с екипа на посочените координати или използвайте бутона "Изпрати запитване". А ние ще ви осигурим реклама с нашите експозиции.

 
 

Култура

Новини

Дата на новината: 11.05.2012
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2643
Регистрирани потребители: 367

Реклама