Храм
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Русе
  • Община: Русе
  • Селище: гр. Русе
  • GPS: N 43.853563 E 25.962556
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1898
  • Ориентировачна надморска височина: 40 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Някогашният храм "Всех святих" е първият в град Русе, построен след Освобождението на България от турско робство. През 1975г храмът е съборен и на негово място се построява сегашният Пантеон на Възрожденците.

В средата на 19 век става явна необходимостта от нов храм, който да е въздигнат в свободна България, да не е вкопан в земята. Още през 1856 г. е учредена Българска църковно-народна община, която възлага на майстор Генко Кънчев да изготви строителен план за строеж на нов храм в Русчук. На 27 април 1870 г. строителните документи са готови, но нищо не се прави до Освобождението на България през 1878 г.
Идеята се възражда с едно писмо на митрополит Григорий от 1 юли 1883 г. до общината, в което се настоява за построяването на параклис в гробищата на храм "Света троица".  Митрополит Григорий успява да издейства разрешение част от камъните на тогавашната крепостна стена да се предоставят за градежа на новият храм.
Старият храм “Всех Святих” в град Русе е архитектурен шедьовър на проектанта Едуард Винтер. На 20 юли 1886 г. е положен първият камък, като в основите на църквата е вградено медно сандъче, в което е поставен и актът за строителството. Кожухарският еснаф дарява сумата от 1000 лева за изографисването на иконите и дверите, а командирът на V  Дунавски полк предоставя за нуждите на строежа големи съдове за вода. До края на 1888 г., с много трудности и при постоянен недостиг на средства, е завършен грубият градеж на църквата. А през следващата година започва изграждането на камбанарията. На 9 май 1890 г. се приема план за помощните постройки  и на каменен тротоар. През 1891 г. се планира довършването на камбанарията и измазването отвън. Храмът "Всех святих" е завършен и осветен през 1898 г. Вътрешното оформление е завършено през 30-те години на миналия век, след ръкополагането през 1927 г. в Доростоло-Червенската епархия на митрополит Михаил. Той поема инициативата за набирането на средства за довършването на храма и за намирането на майстори. Русенското гражданство се доверява на професор Стефан Иванов, ученик на гениалния художник Мърквичка. Големият майстор-рисувач изписва 11-те икони на "Всех святих", а декоративната работа е довършена от професор Харалабми Тачев. На 27 февруари 1939 г. настоятелството сключва договор със скулптора и резбаря Методи Балалчев. Той изработва иконостаса и архиерейския трон, два певника с по два трона и два малки подвижни иконостаса. Последният ремонт на църквата е извършен 1952 г.

В началото на 60-е години Градският народен съвет решава да ликвидира гробищата и освободените площи да се превърнат в Парк на Възрожденците, а идеята за храмът е да се превърне в храм-костница на възрожденците, погребани там. Българската патриаршия с писмо до митрополит Софроний казва: "Св.Синод в заседанието си на 7 октомври 1964 година одобрява решението на епархийския съвет да разреши на русенския градски народен съвет да използва храма "Всех Святих" в Русе за пантеон на възрожденците, като гробовете на блаженопочиналите Доростоло-Червенски митрополити Григорий, Василий и Михаил се запазят в храма..."
На 25 октомври 1964 година митрополит Софроний отслува Св. литургия в храма "Всях Светих" и обявява на християните, че в този храм вече няма да се извършва повече богослужение, понеже се предава на Градския съвет в Русе, за да се използа като пантеон, в който да се съхраняват костите на починалите в Русе възрожденци.
На 12 януари 1965 година храмът "Всях Светих" се предава на градския народен съвет, след като предварително се демонтира и пренеся в храм "Света Троица" целият му инвентар.
През 1975 година идеята храмът да стане пантеон умишлено е позабравена. Почти десетилетие "Всех Святих", както си спомнят очевидци, е оставена на произвола, руши се, а стенописите под влияние на атмосферни влияния и скверни ръце се унищожават.
През април 1975 година тленните останки на митрополитите са пренесени в храм "Света Троица".
На 26.10.1975 година се случва това, което тегне над поколения наред - храмът е съборен с багери. Една легенда от тогава гласи, че от датата на събарянето на "Всех Святих" над дунавския градът тегне божието проклятие и Русе ще носи греха си до възстановяване на храма.

На 28.02.1978 година на мястото на стария храм "Всех Святих" се открива новопостроеният Пантеон на възрожденците, по случай 100 години от Освобождението на България от турско робство.

За възстановяването на разрушения храм "Всех Святих" в общественото пространство се заговаря около 1900г. През 1998 г. главата на Българската православна църква патриарх Максим освещава мястото на новия храм.
Проектът за възстановителните действия е изготвен от арх. Тончо Тончев. Новият храм "Всех Святих" е точно копие на стария.
През май 2007г е направена първа копка на отреденото за градежа място - в Парка на възрожденците, недалеч от Руските гробища, а в изкопа е положен символичен първи камък и послание до поколенията, подписано от много русенци. Новият храм се изгражда с даренията на фирми и граждани.
Сметка за набиране на дарения за храма:
BIC: UNCRBGSF
IBAN: BG57UNCR76301078611375

Храмов празник на 30 май – тогава се чества паметта на Всички знайни и незнайни Божии светии, просияли през вековете.

 
  • Интернет: Не
 

Култура

Спец. туризъм

Календар

Начална дата на събитието: 30.05.2024
Крайна дата на събитието: 30.05.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2652
Регистрирани потребители: 367

Реклама