Храм
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.062815 E 25.599880
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1871 г.
  • Ориентировачна надморска височина: 150 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Hristianskite mesta na vyarataArhangel MihailХрам „Св.Архангел Михаил” се намира в сегашния квартал "Чолаковци" на град Велико Търново, на около 50м от читалище "Съзнание - 1936".
Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани със Свети Архангел Михаил.

Село Чолаковци някога било селце от 100 къщи на левия бряг на река Янтра на 3-4 километра от някогашния Търновград, на стария път Търново- Шемшево, точно там където дебелешката река се влива в Янтра. Кога е точно основано селото, не се знае, неговото начало се губи в тъмните години на турското робство. Както говори преданието, първият заселник, който дал и името си на селото бил българин с една ръка (чолак). Този нещастен човек бил пазач на мелницата, (която първоначално е била монастирска мелница на близкия монастир "Св. Никола", чийто развалини се намират над селото), и чифлика на бея от близкото село Качица, което се е намирало около чешма Качица. Беят изпъдил своя пазач и той се поселил в това място. Покрай него постепенно са се заселвали и други българи и така се слага началото на "Чолакова махала".

Едва станали 30 български християнски къщи, но колко силна била вярата им в бога, която е била единственото им крепило, говори обстоятелството, че те обслужвани в своите религиозни нужди от близко съседни свещеници, пожелават в тяхното макар и малко селце да имат свой храм, да зазвъни камбана, която да поддържа духа им, и крепи надеждата им. Това време дошло през 1869-70г. започва строеж на храм. Но понеже разрешение от турската власт не било взето, строежа бил спрян. Християните не се отчаяли. Те се отнесли до търновския гражданин чорбаджи Стефан Карагьозоолу, който бил много влиятелен пред пашата и го молили да се застъпи пред турската власт и да се даде разрешение за довършване на започнатия храм. Стефан Карагьозоолу се отнесъл много радушно към молбата им сам отива в Цариград и донася султанския ферман- разрешение за построяване на храма. Фермана обаче за жалост не е запазен. Работата се започва наново и в 1871г. храм „Св.Архангел Михаил” бил завършен.

Ктитори - основатели, както това се вижда от надписа на отвъдната, олтарната страна на иконостаса, са били: Станю Стойков, Йордан Николов, Марин Кочов и Къню Тодоров. Майстори строители са били: Колю Кънев, Станю Стойков и Ангел Дончев Чолака, от махалата. Други местни жители, които са взели живо участие при изграждането на храма са били: Дядо Нико, дядо Колю Дерменджиев, дядо Колю Минев, дядо Калчо Станев, Къню Ников. Тази добра инициатива е била щедро подкрепена от търновските граждани Христо Севрията и Сава Йоргов, които давали както парични суми, така и строителни материали. Грижите не престанали само с построяване на сградата. Вътрешната уредба и благоукраса била извършена пак от благодетели, щедри дарители. Станю Стойков изработил темплото- иконостаса, като подготвили и дървената част на иконите, а тревненци - зографи, изработили иконите. Подът в църквата (не този който е сага) бил изработен даром от майстора местен селянин - Минчо Георгев Петрушев, а подът в олтара и прозорците, изработил майстора Петко Станев.

Храм „Св.Архангел Михаил” е бил осветен от първия български владика Иларион Макариополски, в присъствието на местните селяни и множество граждани от Търново. Радостта тогава била двойна: от една страна, че имали свой храм и от друга - че видели с очите си свой роден владика. Първият каноничен свещеник е бил Славчо Косев от Чолакова махала, ръкоположен от Иларион Макариополски. В последствие той се премести на енорийска служба в града. От тогава и до сега, не е имало вече каноничен свещеник. Селото се е обслужвало от близко съседните свещеници на селата Дебелец, Шемшево, Леденик, от свещеници от град Велико Търново и манастирски братя. Храмът е задоволявал религиозните нужди на вярващите от селото с извършваните в него обществени и частни богослужби. Църковното настоятелство е било във връзка с местните граждански власти по имуществени, финансови, благоустройствени и други въпроси.

 
  • Адрес: град Велико Търново, кв. "Чолаковци", ул. "Петър Пармаков"
  • Интернет: Не
  • web: http://cholakovci.hit.bg/
  • GSM: +359896687419
 

Култура

Календар

Начална дата на събитието: 08.11.2024
Крайна дата на събитието: 08.11.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2648
Регистрирани потребители: 367

Реклама