Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: с. Арбанаси
  • GPS: N 43.095709 E 25.663515
 
 
 

Gotvach_nacionalna_kuhnyaАрбанашки манастирски готварски рецепти, които могат да се опитат в магерницата на манастир "Св. Николай Чудотворец" в село Арбанаси- част от Българската национална кухня.

Мешаница - гювеч
Измийте месото, подсушете го и го нарежете на големи парчета. Запържете го набързо в нагорещено олио, прибавете накълцан на ситно лук, запържете леко, докато лукът поомекне, добавете половината обелени и нарязани на парченца домати (100 г), сол и черен пипер, налейте топла вода или бульон от кубче (или от сварено месо) и оставете да ври на слаб огън.
Когато месото поомекне, го пресипете в огнеупорен или глинен съд, прибавете почистени, измити и нарязани на тънки резени печурки и чушки, нарязани на ивици. Когато печурките и чушките омекнат, добавете маслини и ориз (полусварен, след като сте излели водата).
Добавете сол и черен пипер, ако е необходимо, налейте вино и малко топла вода (колкото е необходимо). Печете в предварително загрята до 175 – 200 °С фурна.
След 10-15 минути добавете останалите домати, нарязани на кръгчета, и печете до кафяво. Когато гювечът е готов, го поръсете с нарязан на ситно магданоз и черен пипер.

Будамяна
В загрятото олио запържваме нарязания на ситно лук. Добавяме и също запържваме нарязаната съвсем на ситно чушка. Слагаме каймата и домата – обелен и настърган на едро ренде.
Запържваме още 5-6 минути и като бъркаме с дървена лъжица, сипваме брашното на части. Поръсваме кимиона (запечен на фурна) и чубрицата и като продължаваме да бъркаме, наливаме толкова студена вода, колкото е необходимо, за да се получи рядка каша. На умерен огън, като пак бъркаме, варим, докато кашата се сгъсти. Поднасяме я, поръсена с нарязания на ситно магданоз.

Сарми в листа от цвекло
Попарваме с вряла вода листата от цвекло и ги отцеждаме. В 1 кафеена чашка от олиото запържваме нарязания на ситно лук и ориза – предварително изчистен, измит и подсушен. Прибавяме нарязаните листа от целина, девесил и джоджен, посоляваме, наливаме 4 кафени чашки топла вода и варим, докато оризът набъбне.
Като използваме попарените листа от цвекло, завиваме сарми, които нареждаме в на маслена тава. Заливаме сармите с останалото олио (затоплено и оцветено с червения пипер). Наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо течността да стигне до половината от височината на сармите, и печем в умерена фурна 45 минути. Сармите поднасяме с кисело мляко.

Пиле
Сваряваме пилето, обезкостяваме го и го накъсваме на малки парчета. Изпичаме чушките и ги нарязваме на парчета.
В загрятото олио изпържваме нарязания на ситно лук. Прибавяме обелените и настъргани на едро ренде домати. Пържим, докато доматите се сгъстят. Тогава слагаме пилешкото месо, чушките и счукания в хаванче чесън.

Риба
В сгорещеното олио запържваме до златисто нарязания на тънки филийки лук. Прибавяме нарязаните на ситно скилидки чесън, доматите – обелени и настъргани на едро ренде, черния пипер и сол на вкус.
Слагаме нарязаната на парчета риба (преди това поръсена с лимоновия сок и натрита със сол) и наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо течността да покрие продуктите.
На умерен огън под похлупак задушаваме около половин час.

Зелен фасул по манастирски
Фасулът се почиства от връхчетата и конците, нарязва се и се измива, посолява се и се поставя в съда за готвене. Към него се прибавят растителното масло, лукът (кромид и чесън), нарязан на ситно, морковите, нарязани на кръгчета, доматите, нарязани на ситно, и джанките. Разбъркват се и се заливат с топла вода (да ги покрие).
Похлупват се плътно с капак и се сваряват на умерен огън. Накрая се прибавя брашното, размито с малко студена вода.
След като поври още няколко минути, ястието се сваля от огъня и се поръсва със ситно нарязани джоджен и магданоз.

Агнешко
Нарязваме агнешкото месо на големи хапки, които поръсваме с черния пипер и със сол на вкус. Всяко парче овалваме в брашното и леко запържваме в загрятото олио (или същото количество краве масло).
Парчетата нареждаме в тенджера. Наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо, за да покрие месото, и на тих огън под похлупак варим, докато месото напълно омекне.
Отделно разбиваме жълтъка с лимоновия сок (лимонтозуто), смесваме го с 1-2 супени лъжици от соса и го сипваме в ястието, което разбъркваме с дървена лъжица. Държим тенджерата на огъня, докато сосът се сгъсти.
Поднасяме топло.

Гювеч
В загрятото олио последователно запържваме и прехвърляме в тава нарязания на ситно лук, нарязаните на големи кубчета картофи, нарязаните на малки кубчета моркови, бамята, зеления боб, граха, нарязаните на ситно печени чушки, нарязаните на кубчета тиквички и настърганите на едро ренде домати.
Слагаме зеленчуците в тавата един върху друг. Посоляваме на вкус, наливаме вода, която трябва да стигне до средата от височината на наредените продукти, и печем в умерена фурна, докато зеленчуците напълно омекнат.

Патетник
Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде. Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене, настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло.
Объркваме добре сместа и я сипваме в тава. Печем в умерена фурна, докато патетникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути.
Патетникът се поднася топъл.

Манастирски боб
Боба се накисва от вечерта. Преди готвене се изплаква и водата се сменя. Вари се заедно с лука, морковите и чушките. След сваряване се поръсва със ситно нарязаните магданоз и джоджен плюс солта и пипера.
При поднасяне всяка порция се поръсва с малко студено олио, червен и черен пипер.

Постна гозба
В мазнината и 1 с.л. вода се задушава лукът и морковите. Прибавят се гъбите, арпаджикът и маслините. Налива се виното и 1/2 ч.ч. гореща вода. Подправя се със сол и пипер. Когато поомекнат морковите, се слагат картофите, оризът и доматите. Малко преди ястието да е готово, се слага магданозът.

Гергьовска  пита
Брашното се пресява в голяма купа и в него се разбъркват солта и захарта. В средата му се прави кладенче. Разтопява се половината от маслото и се смесва с млякото. Сместа се охлажда и в нея се разтваря маята. Всичко се слага в кладенчето и с лъжичка се забърква гъста каша, като се ръси по малко от заобикалящото брашно.
Кашата в кладенчето се оставя на топло за 30 мин. След като втаса се прибавят разбитите яйца и се омесва гладко тесто. Меси се около 10 мин.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло място около 1 ½ ч. или докато се удвои обемът му.Тестото отново се премесва и се слага в намазана с масло тава с диаметър 24 см. Оставя се малко парченце за да се направи украса.

Катми
Размесваме маята със солта, захарта, малко брашно и толкова вода, колкото е необходима, за да се получи рядка кашица. Оставяме маята на топло, за да шупне. После доливаме вода и като бъркаме с лъжица, на части добавяме брашното. Тестото трябва да има гъстота на боза. Оставяме го да втаса на топло за около половин час. За печеното на катмите използваме пръстен сач или тиган, който предварително затопляме и намазваме с парче сланина. В топлия намаслен съд сипваме 1 черпак от сместа и печем върху котлона на умерен огън.

 
  • Адрес: село Арбанаси
  • Интернет: Не
  • web: http://www.svnikolai-chudotvorec.com
  • Е-поща: manastir@svnikolai-chudotvorec.com
  • Телефон: +35962650345
  • GSM: +359896687410
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364