Салахадин (Садедин) Баба теке
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Видин
  • Община: Видин
  • Селище: гр. Видин
  • GPS: N 43.996272 E 22.877105
 
  • Ориентировачна надморска височина: 20 м.
  • Вид достъп: Пешеходен, в двора на Стара болница
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Allax-IslamСалахадин (Садедин) Баба теке се намира в пределите на Стара болница в град Видин и е едно от мюсюлманските места на вярата. Издигнато е върху християнско гробище. Говори се, че преди това на мястото е имало и ранно християнско светилище.

Историята за текето разказва, че в отбраната на град Видин през Австро-турската война (октомври 1689 г.) вземат участие и турски доброволци. Еничарът Салахадин (Садедин) бей с 1000 доброволци излиза от крепостта през Еничар капия и атакува австрийките войски край днешната Стара болница. Той и цялата му дружина загиват.

След стотина години, по нареждане на Осман Пазвантоглу на мястото на загиналите във войната е издигнато тюлбе. Салахадин (Садедин) Баба е възпят от турското население като национален герой и светец, паднал в бой с неверниците. А понеже преданието говори, че и преживе Салахадин бил праведен, мъдър и справедлив е уважаван и от християните.

Текето (гробницата) е малка каменна постройка с квадратна основа и куполовиден покрив, покрита с едноулучни керемиди. На южната стена отвън се издава апсида, образувана от михраба на гробницата. Гробът е разположен в средата на пода на помещението, а входът е от северната стена.
Гробницата е характерна турска сграда, каквито турците строели по българските земи по времето на султан Селим III. Стените са каменни, изградени от обработени камъни. Четирите ъгли са оформени с тънки, тричетвърти "вградени" декоративни колони, които не достигат до главния корниз, а спират на около 50 см под него. От тази точка ъгълът се допълва до прав и ръбът спира под главния корниз с конкавно-конвексен профил, сполучливо пропорциониран и добре оразмерен съобразно с височината на постройката. Такова декоративно оформление на четирите ъгли има и във фасадата на джамията на Осман Пазвантоглу.

Някога до текето се е намирал и мусафирхана- място, в което са отсядали пътници-мюсюлмани или дервиши. Около текето бил и военният лагер на еничарския корпус.
Преданието разказва и, че някога в текето имало и закопано съкровище.
В момента гробницата е празна. Обявена е за паметник на културата.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2642
Регистрирани потребители: 366

Реклама