Храм
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Русе
  • Община: Русе
  • Селище: гр. Русе
  • GPS: N 43.851637 E 25.985320
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1953
  • Ориентировачна надморска височина: 40 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Hristianskite mesta na vyarataArhangel MihailХрам "Свети Aрхангел Михаил" на булевард "Липник" в град Русе е едно от християнските места на вярата и местата свързани със Свети Архангел Михаил.

На заседание от 12 януари 1950 година Епархийският съвет на Доростолска и Червенска епархия решил да се изгради параклис при Новите (Липнишките) гробища край град Русе – филиал на храм “Света Богородица”. Последвало сформиране на “Комитет за постройката на храм-параклис при новите гробища” .

Основният камък на храма е положен на 14 юни 1951 г. от Доростолския и Червенски митрополит Михаил. Празното място преди това било засяно с царевица. Два дни преди това събитие, членовете на Комитета единодушно решили новият храм да се посвети на св. Архистратиг Михаил.
Планът за храма бил изработен от арх. Кирил Дойчев от отдел “Капитално строителство” на Св. Синод. Средства за новия храм отпуснали Митрополията, Катедралния храм “Света Троица”, храм “Света Богородица”.
Според идейния проект се предвиждало до храма да бъдат построени още четири сгради. Двете до входа трябвало да бъдат свързани с аркада, в средата на която да се издигне камбанария. Катафалките можели да преминават по централната алея под камбанарията, а двете странични алеи били предназначени за пешеходци. Предвиждало се на северната страна на храма да се изгради шадраван.
Проектът не бил изпълнен напълно, защото през ноември 1953 г. гробищата били закрити, което наложило храмът да стане енорийски и да обслужва християните от близките квартали.
Строителните работи завършила на 24 май 1953 г.
Храмът е кръстокуполна базилика с диаметър на кубето 9 метра. Към него е закрепен кристален полиелей.
По проект новият иконостас трябвало да бъде изработен от изкуствен мрамор – травертин, но възникнала идеята да се постави красивия дърворезбован иконостас от параклиса “Свети Василий Велики” при Държавната болница, който от няколко години бил превърнат в склад. Комитетът изпратил писмо до Министерството на народното здраве и социалните грижи, с което помолил иконостасът, иконите, богослужебните книги, одежди и съсъди да бъдат предоставени за употреба в новия храм. Болницата и параклисът при нея били общинска собственост, но църковните предмети били дарени от русенските храмове и богомолците. Получил се отговор, че предметите се предоставят за новоизградения храм.
Иконите по иконостаса са нарисувани от Тодор Янков. Храмовата икона на царския ред е подарена от Православното християнско братство “Свети Архангел Михаил” на Архангеловден през 1956 г. Входната врата е изработена от качествен брястов материал. Храмът е осветен от Доростолския и Червенски митрополит Михаил на 15 януари 1956 г. След това била отслужена Архиерейска св. литургия, в края на която митрополит Михаил произнесъл поучително слово. Неголямата кокетна църква била изпълнена с богомолци. В службата участвали свещеници от града и от близките села. Свещенослужители и богомолци се разотишли, като отнесли в душите си чувство на светъл възторг, че в град Русе се е разгоряло още едно молитвено огнище, въпреки трудните времена.
Изографисването на църквата е извършено през 1967 – 1969 г. от софийския художник Карл Йорданов, който е рисувал в цяла България още 26 малки и големи църкви в колектив с Николай Ростовцев, Димитър Бакалски и др., и декоратора Пеню Пиндев. Голяма част от стенната живопис за съжаление днес е силно повредена. Богослужебните книги са донесени от закрития болничен параклис, а някои са подарени от митрополитите Михаил и Софроний.
През 2005 г. фасадата на храма е ремонтирана със средства по програма “Красива България”. Около двора на храма е изградена нова ограда. Предстои реставрация на стенописите.

 
  • Адрес: гр. Русе , бул. “Липник” 119
  • Интернет: Не
  • web: http://
  • Телефон: +35982842097
 

Култура

Спец. туризъм

Календар

Начална дата на събитието: 08.11.2024
Крайна дата на събитието: 08.11.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама