Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София
  • Община: Драгоман
  • Селище:
  • в околностите на с. Беренде
  • GPS: N 42.995543 E 22.924748
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: XIII-XIV век
  • Ориентировачна надморска височина: 540 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: В село Беренде на около 1км
 
 

Hristianskite mesta na vyarataSveti PavelSveti PetarХрам "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" се намира само на около километър (15-20 минути пеша) западно от малкото село Беренде в местността „Селище”. Докато неинформираният странник се наслаждава от високото на долината на река Нишава в посока село Чепърлинци, едва ли подозира че долу в ниското сред горичката се крие един малък и външно абсолютно невзрачен бял Божи храм в старото селско гробище.
Храмът на село Беренде е архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение, признат за “народна старина” от 1927 година. Построен и изписан по времето на цар Иван Асен II.
Мястото е едно от християнските места на вярата, местата свързани със Свети първовърховен апостол Петър и местата свързани със Свети първовърховен апостол Павел.

Историята допълнена с преданието разказано на Странник от бай Богдан, стопанина на Чепърлински манастир „Света Петка” гласи: След битката при Клокотница цар Иван Асен II омъжва втората си дъщера княгиня Белослава от първата си жена Анна за подкрепяния от него сръбски крал Стефан Владислав I. С този пореден добре преценен политически брак цар Иван Асен II укрепва западната си граница и чрез новата сръбска кралица Белослава поставя Сръбското кралство за десетилетие под българско влияние. За да уреди този брак цар Иван Асен II минава по някогашния римски военен път по долината на река Нишава ползван столетия преди и след него. За да си гарантира обаче запазването на българската държавност, в храма при село Беренде оставя атрибутите на царската си власт с военен отряд за охрана. Защото в Сърбия отивал на сватба, но имало вероятност да се върне без глава, а той не искал при евентуално предателство да лиши държавата от атрибутите на държавност.
След сполучливо сключения брак на дъщеря си цар Иван Асен II провожда зографи да изпишат царски малкият Божи храм.
В негова чест лика му, заедно с надпис са били изписани на храма - според Йордан Иванов: "Йоан Асен в Христа Бога благоверен цар и самодържец всем бългором и гръком". Впоследствие този стенопис е свален, за да бъде съхранен в музей, но следите му се губят.
Повечето стенописи в храма са с избодени очи. Както е нормално във всеки храм ликовете на светците винаги гледат в посетителя на храма. Пак според стопанина на Чепърлински манастир „Света Петка” известно време в храма е прибивавал човек с психични отклонения, който не понасял да го гледат и избол очите на светците.

Храмът принадлежи към малките, еднокорабни, едноапсидни и с полуцилиндрично сводесто покритие сгради строени през средновековието. Дълъг е около 5,50м и широк около 4,50м. Градежът е от ломен камък споен с хоросан, дебелина на стените 0,90м.

Всъщност истинската съкровищница на този малък храм са стенописите вътре в него, които никога не са били реставрирани или консервирани. Независимо от скромната като размер и градеж постройка, изписването е на много високо ниво. Майсторския пояс, там където е работил водещият зограф, е с изумително качество на живописта. Неслучайно стенописите на храма в Беренде се споменават във почти всички български и чуждестранни трудове за средновековно изкуство на Балканите. Те са уникални.
Както обикновено, в апсидата са светите църковни отци, а над тях "Богородица Ширшая небес". Над апсидата е убрусът (отпечатък на лицето на Христос на кърпа), изображението е доста избледняло. От двете страни на апсидата са изображенията на архангел Гавраил (отляво) и "Благовещение"(отдясно), под него(вдясно) е едно чудесно изписване на Свети Кирил Александрийски, много е вероятно художникът или ктиторът да го е свързвал с почитта към Кирил Философ. На южната стена в долния пояс са изобразени светци, а над тях медальони. На западната стена както е по канон: Свети архангел Михаил от ляво на вратата, а от дясната Св.Св. Константин и Елена, над вратата сцената "Успение Богородично" и над нея за жалост вече доста увредено "Възнесение". На северната стена са светците воини: Свети Теодор Стратилат, Свети Димитър и Свети Георги; до тях са Богородица и Христос и по цялата дължина над долния пояс, както е редно има медальони с образи на светци. Целият горен регистър изящно е изрисуван с евангелски сцени: "Кръщение", "Влизане в Йерусалим", "Страстите Христови", "Целувката на Юда" и пр.

За съжаление състоянието на тези ценни произведения е много лошо, капилярната влага от основите, течовете от покрива и последвалия мухал ги увреждат, всяко забавяне на реставрацията им ще е фатално! През 2007г вандали крадат медната ламарина от обшивката под каменните плочи, а иманяри разбиват вратата и разкопават вандалски олтара. Само благодарение на местното църковно настоятелство е направен някакъв временен стабилизиращ ремонт.

На координатите по-долу всеки може да се свърже с църковноното настоятелство и да помогне с каквото може, за да се съхрани това безценно духовно съкровище.

 
  • Интернет: Не
  • web: http://berender.org/
  • Е-поща: berender@abv.bg
  • GSM: +359894718223 - Венцислав Аспарухов (Берендер)
 

Култура

Спец. туризъм

Календар

Начална дата на събитието: 29.06.2024
Крайна дата на събитието: 29.06.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2648
Регистрирани потребители: 367

Реклама