Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.083444 E 25.632520
 
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт. Най-добре пеша
  • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

VseStranni pateshestviaXIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ 2016, което се проведе в средата на месец април по традиция в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ на град Велико Търново, за пореден път затвърди авторитета си на най-значимото, полезно и уважавано събитие в областта на специализирания туризъм в България. В него участваха повече от 70 български и чуждестранни представители - над 50 български общини, посолствата на ЮАР, Индонезия, Виетнам, Унгария, Азербайджан, Малта, Русия, Турция и Франция, побратимените на Велико Търново градове Твер (Русия), Бурса (Турция), Таршин (Малта), туроператори и турагенти. 

Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на община Велико Търново Даниел Панов откриха XIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ 2016 с приветствени думи към участниците и гостите на събитието.
„Преди 13 години, когато стартира изложението, самото понятие „културен туризъм” бе трудно за дефиниране и доста неясно като потенциал дори за самите професионалисти в туризма”, отбеляза Даниел Панов. Към днешна дата форумът „Културен туризъм“ е призната от туристическия бранш, културната общност и държавните институции платформа за създаване на успешни модели за  развитието на съвременните туристически дестинации. 
Министър Ангелкова подчерта, че културно-историческият туризъм е водещ компонент в профила на страната ни като устойчива целогодишна дестинация, а пътуванията към България - една от трите страни в света с най-голям брой паметници на цивилизацията на своя територия, се увеличават с всяка изминала година. Министър Ангелкова припомни, че в края на ноември 2016 г. България в партньорство със Световната организация по туризъм, ще бъде домакин на конгрес на древните цивилизации и модерните туристически дестинации, към който вече са проявили интерес представители от над 80 държави.

В дните 14-16 април 2016 г. деловата, презентационната и съпътстваща програми в XIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ Велико Търново 2016 бяха изключително богати и разнообразни. В първия ден от форума се проведе Годишна среща на кметовете на общини с министъра на туризма и кръгла маса на тема „Опазване на културното наследство – мисия възможна“, на която беше представен и изключително интересния и полезен опит на италианския град Матера, избран в партньорство с Пловдив за Европейска столица на културата 2019 г., във възстановяване на старинни сгради и обновяване на градските пространства. Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) организира Кръгла маса на тема „Новите туристически атракции и устойчиво туристическо развитие”.

В същия ден в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ бяха представени от Даря Заричинова – член на УС на Българската хотилиерска и ресторантьорска асоциация, разнообразните възможности за планински и културен туризъм в район Стара планина с център Велико Търново, а Даниел Руменов – директор на РИМ Шумен запозна публиката с обектите на музея.
Таня Джапунова – началник отдел „Икономическо развитие”, община Банско представи „Банско – природа, традиции, модерност”, а на експозиционния щанд на Община Враца бяха представени винени ритуали.

В първия ден на изложението стартира и  ХІІ Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа” с прожекция на филма „Момчето си отива” на сценариста Георги Мишев и режисьора Людмил Кирков, заснет в началото на седемдесетте години изцяло в град Враца.
Новото сред традиционните вече конкурси и експозиции, съпътстващи XIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ 2016, бе „Великденския базар на книгата“ – специален проект на изложението „Културен туризъм”, Министерството на културата на Р България и Регионална библиотека „П.Р.Славейков“. Във Фоайе на книгата с автограф посетителите имаха възможност през трите дни на изложението да разгледат и закупят книги предимно на историческа, туристическа и справочна тематика от двадесет и една издателски къщи. Сред заглавията интерес предизвикаха „Златна книга на Несебър”, „Величието на българина”, „Строителния гений на българите през вековете”, Мистерията на българските стенописи”. В следващите два дни на XIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ 2016 се проведоха конференция на тема „Възможности за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от оперативни програми в периода 2014-2020 година”, представяния на книги и обявяване на Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика през 2016 г.

Една от най-интересните програми в рамките на  XIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ Велико Търново 2016 бе тази на журналистическия тур, организиран от Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Бяха поканени и ВсеСтранници, които се включиха с проучване на нови маршрути за ВсеСтранни пътешествия. В трите дни на тура ни бяха представени забележителности и нови интересни туристически обекти в град Велико Търново и региона. В Хан Хаджи Николи  доц. Константин Дочев и Георги Владов представиха уникалната сбирка „Златните и сребърни монети на Княжество България и Третото българско царство”, а след това Людмил Марков, представител на фирмата стопанисваща Хан Хаджи Николи разказа пред доц. д-р Соня Алексиева – председател на журито в конкурса  „Read & Travel”, журналисти и ВсеСтранници историята на сградата – творение на майстор Колю Фичето.
Разходка по Самоводската чаршия ни отведе в самобитните майстори от грънчарска работилница "Чупи-купи", тъкачницата на Миглена Чаталова, дърворезбарско ателие Стойчеви, Куюмджийската работилница, дърворезбарското ателие на Румяна Стоянова, Бакърджийската работилница и в Културен център „Хлебна къща”.
В Регионалния археологичеси музей д-р Иван Църов пространно представи находките от погребение на тракийски династ и проект за ремонт на Музей "Възраждане и Учредително събрание" - Конака, съграден от майстор Колю Фичето.
Вещ гид за археологическите проучванията и консервационните дейности на Архитектурно-археологически резерват Трапезица ни бе доц.д-р Мирко Робов.
Домакините от Туристически информационен център на Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов” ЕООД изненадаха приятно любопитството ни с посещение на Музея на гурбетчийското зеленчукопроизводство в град Лясковец и на постоянната експозиция „Горнооряховски суджук” към Историческия музей в град Горна Оряховица.
В журналистическата обиколка не бяха пропуснати и Петропавловския манастир , както и хълма Света гора, превърнат за последната година в прекрасен парк със спортни съоръжения и площадки, детски кътове и панорамна тераса с просторна гледка към града и крепостта Царевец.
След посещението в село Арбанаси и от ВсеСтранници дадохме скромен принос в популяризирането на болярските околности. Преведохме по пътеките пеша до град Велико Търново журналистите от Франспрес. Показахме им римската чешма Голямото лако, извор "Стария водопад, разхладихме се с бира на Ксилифор, преминахме по въжения мост Мавриков, разгледахме храм "Св.Св.Петър и Павел", показхме им Шишманова баня, разходихме се по Владишкия мост, видяхме храм "Св. 40 мъченици", разказвахме им и спомени и анекдоти за великотърновци, за Марко Тотев, за Шишманов бряст и за Жидов гроб. Разгледахме и Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов".
За уталожване на многобройните впечатления и приятни преживявания организаторите от Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов” ЕООД  се бяха постарали вечерите да завършват в атрактивни търновски  ресторанти като „СоциализЪма” и „Малкия Интер”, където от ВсеСтранници предизвикахме интереса на журналистите с демонстрация на международната игра Геокешинг.

Вечерта на последния ден от XIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ Велико Търново 2016 на официална церемония в читалище „Надежда-1869“, бяха връчени награди на отличилите се участници и медии. Събитието бе открито от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който благодари на всички изложители, представили туристическия потенциал на общините и държавите си. 

- Отличие за успешно първо участие в изложението получи Община Банско, а наградата за най-оригинален щанд бе присъдена на Община Ловеч – по време на изложението там занаятчии от Покрития мост демонстрираха уменията си. 
- За оригинално представяне на туристически продукт бяха връчени две отличия – на посолството на Индонезия и на Община Несебър.
- Специални грамоти за представянето си на изложението получиха общините Горна Оряховица, Златоград и Враца, която е сред петте български общини, получили покана за участие в Международно туристическо изложение в Париж през 2017 г.
- С традиционната награда „Асеневци“, която Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) присъжда в рамките на изложението, бе удостоен Етнографски музей на открито „Етър“, Габрово за принос в популяризиране на културно-историческото наследство и на туризма в региона.

На церемонията в читалище „Надежда-1869“ бяха връчени и наградите в конкурса “Чети и пътувай” (READ&TRAVEL):
- Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2015 г.: Национален събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Организатори на събитието: Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян в партньорство с Община Чепеларе, и с  подкрепата на Министерство на културата;
- Специална награда за  Международна среща по туризъм – Пловдив  2015  на ОП „Туризъм“ – Пловдив;

В категория „Най-интересни туристически издания (книги, пътеводители, учебници, карти)“:
- Наградата за 2015 г. получи сборник „Регионалните културно-исторически продукти на България – единни в многообразието” на Варненската туристическа камара, издание на ВТК, издателство „Славена“ и РА „ФИЛ”;
- Специална награда за  книгата „Селата в България. Посоки за туризъм и култура“ с автори Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов,  издатетелство Сиела;

В категория „Най-ефективни рубрики и публикации (репортажи) по темата на изложението“:
- Наградата за 2015 г. получиха публикациите за столицата в  сп. Petit Fute и сп. ASTA Worldwide Destination Guide на ОП „Туризъм“ – София;
- Специална награда за  публикацията във vesti.bg  „Дреха, ушита по сянката“ - Здравка Чолакова, терзийка (AEK „Златоград”) с автор журналистката Елеонора Гаджева; 

В категория „Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм“:
- Наградата за 2015 г. получи плакат „Медицина и козметика в античната епоха“ на община Стара Загора; 

В категория „Най-професионални туристически сайтове“ за 2015 г. не бе връчена награда.

Мария Карагьозова, диpeктop нa филмoвия фecтивaл „На източния бряг на Европа” оповести наградата Гран При в ХІІ издание на фестивала за продукцията „Турция домът на тюркоаза“ и прикани присъстващите да гледат участвалите в конкурсната програма филми, както и наградените в сайта на фестивала.

С призове в края на XIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ Велико Търново 2016 бяха отличени:

Категория: Корпоративен филм/Клип 
- Рекламен клип – Прекрасната Индонезия – Западна Папуа. Продуцент: Министерство на Туризма на Република Индонезия
- Рекламен филм – Добре дошли във Виетнам. Продуцент: Министерство на външните работи на Виетнам

Категория „Природа и екотуризъм” 
- Рекламен клип – 5 момента / Дания. Продуцент: Paravision
- Рекламен филм – Магията на полярната нощ / Финландия. Продуцент: Otto Production
- Документален филм – Синът на планините / Турция. Продуцент: Явуз Селим Тасчиоглу

Категория „История и култура” 
- Рекламен филм – Сръбският Дунав: 588 впечатления. Продуцент:  Supernatural , Сърбия
- Документален филм – Месемврия Орфика – Разказ  за Несебър в ноти. Продуцент: Община Несебър, България
- Тв предаване – Виена / Сега. Продуцент: SLASH, Австрия

Категория: „Вяра и традиции” 
- Рекламен филм – Пъстрото лице на Добруджа. Продуцент: Община Добрич, България
- Документален филм – Десницата на Св. Иван. Продуцент: БНТ – РТВЦ – Благоевград, България
- Тв предаване – Да построиш чешма. Продуцент: БНТ – РТВЦ – Благоевград, България

Голямата награда: Турция – Домът на тюркоаза. Продуцент: Kala Film Reklamcilik Ve Tanitim Hizmetler Ticaret LTD

Специални награди:
- Специална награда на журито: Може да се случи само в Гент. Продуцент: Moose & Tash vzw , Белгия
- Специална награда за творческо развитие:  Тракийско светилище „Св. Илия“. Продуцент: Студио “Деймос” ЕООД
- Специална награда за активно участие във Фестивала: Държавата Палестина
- Специална награда на екипа: Туристически филм на Шарджа. Продуцент: Агенция за търговия и развитие на туризма– Шарджа, ОАЕ

Допълнително в седмицата 24 май - Деня на българската просвета и славянската писменост ще бъдат обявени и наградите в ІV издание на Националния студентски конкурс за най-добра туристическа разработка 2016.

След награждаването на отличилите си, всички се насладихме на аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина".

Международно туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА).
Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.

Още ВсеСтранно-опознавателни пътешествия ...

Заповядайте пак с пътешественическо-опознавателна група ВсеСтранници!

 
  • Адрес: град Велико Търново 5000, ул."Рафаел Михайлов" 1
  • Интернет: Да
  • web: http://www.culturaltourism.info/
  • Е-поща: office@culturaltourism.info
  • Телефон: +35962622148
  • GSM: +359887659829
 

Новини

Дата на новината: 17.04.2016

Календар

Начална дата на събитието: 14.04.2016
Крайна дата на събитието: 16.04.2016
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2642
Регистрирани потребители: 366